Аспартамът бил безопасен

Това е новото становище на Европейската агенция по безопасност на храните

12.12.2013г. / 14 30ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Изкуственият подсладител аспартам (навремето познат като “нутрасуит“) беше обявен за безопасен от Европейската агенция по безопасност на храните и не е заплаха за здравето.

Свързани статии

По молба на Европейската комисия агенцията е ускорила приключването на доклада си за въздействието на използвания от близо 30 години продукт. Проучването трябваше да трае до 2020 г., но от EFSA обявиха, че са направили абсолютно пълно проучване на риска.

Аспартамът е обект на всевъзможни слухове и дори конспиративни теории – от твърдения, че влияе на поведението на децата, до това, че предизвиква рак на черния дроб. Нито едно от тези опасения обаче не е потвърдено от проучването.

Заключението е, че аспартамът, отбелязван в етикетите на храни и напитки като E951 (той се съдържа в повечето безалкохолни напитки на българския пазар), както и производните му продукти, са безопасни за повечето хора при определени нива на използване. Безопасната дневна доза е определена на 40 милиграма на килограм телесно тегло.

Коментирай