Здраве и красота

Добрият сън намалява риска от рак на простатата

Обърнете внимание!

23.01.2014г. / 17 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

За да бъде човек в добро здраве, добре е да се вслушва в съветите на специалистите. Трябва да се храни здравословно, да спортува и да има достатъчно часове сън. Според специалисти недостатъчните часове сън повишават риска от рак на простата. Вечерно време и по време на сън тялото на човек отделя мелатонин. Учените свързват отделянето на този хормон с това, че когато той се отделя както трябва от организма, рискът от рак на простата намалява с до 75%.

Мелатонинът играе ключова роля в регулирането на цикъла сън-будност, както и върху много други функции на организма, свързани с циркадния часовник. Ниските нива на мелатонин обикновено подсказват за нарушения в съня, които могат да бъдат причинени от стрес, прекалена умора, здравословен проблем и т. н.

В тестовете направени от специалисти са били наблюдавани 928 исландски мъже. Те е трябвало да споделят за техните модели на сън, а също така са им били тествани и нивата на мелатонин. Някои от тях са споделили, че приемат и медикаменти за проблеми със съня и при тях нивата на хормона са били значително по-малки.

Свързани статии

През определен период от седем години 111 от мъжете са били диагностицирани с рак на простата, включително 24 с напреднало заболяване. За мъжете с по-високи нива на мелатонин вероятността да развият рак на простатата е със 75 процента по-малка.

Резултатите от тестовете са били представени на конференция на Американската асоциация за изследване на рака на простатата в Сан Диего. Този вид рак често се развива агресивно и може да има фатален край. Учените споделят, че лошият сън и други фактори могат да повлияят на количеството на отделения мелатонин.

Въпреки тези резултати, изследванията за зависимостта между нарушенията и продължителността на съня и нивата на мелатонин върху риска за рак на простатата ще продължат и в бъдеще. Специалистите съветват мъжете да обърнат внимание на здравето си и да отделят не по-малко от осем часа за сън, за да може да се възстановяват както трябва.

Коментирай