Здраве и красота

Многобройните здравословни действия на аргановото масло

Съдържа много важни за здравето мастни киселини, антиоксиданти, витамини и минерали

19.02.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Аргановото масло е изключително полезно. Добива се от ядката на аргановото дърво. Среща се в Югозападно Мароко. Съдържа много важни за здравето мастни киселини, антиоксиданти, витамини и минерали, които подобряват цялостното състояние на организма, озаряват кожата, омекотяват и защитават лицето и косата от вредните въздействия.

Етеричното арганово масло има множество предимства и ползи за здравето. Ето и най-важните от тях!

Хидратиране

Аргановото масло е мощен овлажнител. Подходящо е за почистване сутрин и вечер чрез масажиране с по няколко капки от маслото директно върху кожата на лицето и шията. То попива много бързо и не омазнява допълнително кожата. Ако искате да го използвате като серум, нанесете след нощния крем и го оставете да действа цялата нощ.

Тонизиране

Добавете няколко капки от арганово масло в тонера си за лице и имате супер продукт за хидратиране и тонус.

Подмладяване и освежаване

Използвано като маска за лице, аргановото масло подмладява и освежава кожата на лицето. По същия начин в готовата ви маска за лице добавете няколко капки от етеричното масло от арган и нанасяйте вечер 3-4 пъти в седмицата. Като алтернатива на купешката маска можете да направите домашна – смесете една супена лъжица лимонов сок, 3 супени лъжици кисело мляко, 1 супена лъжица мед и 3 капки от аргановото масло в купа. Нанесете върху чиста и суха кожа на лицето. Оставете да подейства около 10 минути. Изплакнете с хладка вода.

Ексфолиране

За да премахнете напукването по устните и за да изглеждат те овлажнени и гладки, смесете няколко капки от арганово масло, течен екстракт от ванилия и няколко щипки кафява захар. С леки масажни движения нанесете върху устните и след това изплакнете.

За блестяща кожа

Свързани статии

Добавете няколко капки от аргановото масло във вашия фон дьо тен, бронзант или цветен овлажнител за изящен блясък!

Измиване

След душ, докато косата е още влажна, капнете малко от аргановото масло директно върху косата си, като наблегнете на скалпа. Така кожата на главата се хидратира и омекотява. Действа подхранващо за суха коса и е подходящо за ежедневна употреба, особено ако често ползвате сешоар.

Маникюр и педикюр

Масажирайте с няколко капки от маслото директно върху кожичките на ръцете около нокътя и върху него. Аргановото масло стимулира растежа и овлажнява ноктите и зоната около тях. При силно напукана кожа на петите и пръстите на краката използвайте го през нощта, като направите компрес с памучен тампон, напоен с арганово масло.

Коментирай