Здраве и красота

Причини за по-бавния растеж на косата

Неправилното хранене е една от основните причини

02.04.2014г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Всеки би искал да има здрава и красива коса. За дамите, които поддържат по-дълги коси е важно косата да расте и бързо. Често въпреки че няма явни причини, косата расте по-бавно. Защо? Ето няколко от най-честите причини за бавния растеж на косата.

Генетика

При всеки човек фазата на растеж на косата има потенциал да достигне определена дължина. Фазите на растежа на косъма до голяма степен се определят от генетиката и обикновено продължават между две и шест години.

Може да се дължи на косопад

Загубата на коса е естествен процес. Според специалисти нормално е човек да губи по 100 косъма на ден. Въпреки това понякога се случва процесът на растеж на новата коса да бъде по-бавен в сравнение с интензивността на губене на коса. Тогава не само, че ни се струва, че косата е по-рядка, а и че расте с по-бавни темпове.

Възраст и стрес

С напредването на възрастта косата става по-слаба и тънка, възможно е и да оредее. Особено при дамите, които в продължение на дълги години са боядисвали и стилизирали косата си. Редица проучвания показват, че биологията на косъма се променя през годините и това може да съкрати растежа му.

След 45-годишна възраст кожата на скалпа става по-суха, което означава, че тъй като е по-малко хидратирана може да се появи забавяне на растежа и загуба на коса. Стресът, травматичните заболявания също са отговорни за загубата и забавянето на растежа на косата.

Косата е суха

Сухата коса страда по много начини, единият от които е по-бавният растеж. Поддържането на косата добре хидратирана минимизира накъсването, счупването на косъма. За да бъде косата хидратирана, обърнете внимание на козметиката, която ползвате. Обърнете внимание и на краищата на косата си. Те не бива да са сухи, цъфтящи и чупливи. Въпреки че косата расте от корените, те са в пъти по-силни от краищата, затова те се нуждаят от специални грижи.

Неправилно хранене

Диетите и недостигът на витамини могат значително да повлияят на състоянието на косата. Не бива да допускате дефицит на цинк, витамин В12, витамин Е, витамин С. Желязото и протеините са необходими за здравината на косата.

Свързани статии

Доказано е, че смущенията в работата на щитовидната жлеза имат ефект върху растежа на косата. Правилното хранене, подходящите хранителни добавки като биотин могат да помогнат да укрепите косата си и подобрите растежа й.

Третирате косата си с маши, бои за коса, стилизанти, правите стегнати прически

Стегнатите прически, всекидневните третирания на косата могат значително да се отразят на нейното здраве и растеж. Често опънатите и стегнати прически са причина за повреда на космените фоликули.

Хормонални промени

Жените, които произвеждат по-малко количество от хормона тестостерон и по-големи количества естроген, също могат да страдат от по-бавен растеж на косата. По-високите нива на естроген удължават цикъла на растеж на косъма. Затова, за да расте косата ви здрава и да има регулиран растеж, не бива да се нарушава балансът между тестостерон и естроген.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Веси ( преди 10 години )
на мен много ми помагат отвари от коприва и розмарин, но трябва да се правят поне месец-два
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Моята не само не расте, а дори почна да капе. :( Дано да помогнат съветите, че аман вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар