Вероятно сте чували, че не само руснаците, но и жителите на скандинавските държави като Финландия и Швеция се доверяват на сауна терапията. Те не само каляват телата си, но и намаляват стреса и умората. Тази терапия е с вековна история. Тя се приема като очистваща тялото и душата.

Хубаво е когато влезете в сауна кабинката да постоите няколко минути, след което да вземете хладен душ и отново да се върнете във високите градуси. Това редуване на температурите има редица ползи за здравето. Вижте някои от тях. (Сауната не се препоръчва на бременни жени!)

Високата температура в сауната стимулира и подобрява кръвообращението. Подобрява притока на кръв към органите, спомага за намаляването на кръвното налягане. Терапията със сауна може да облекчи дихателни проблеми, да облекчи усложнения в следствие на бронхит, ларингит и други респираторни проблеми.

Когато се поти, тялото ви изхвърля голяма част от натрупаните токсини в организма. Сауната се препоръчва не само след дълга парти вечер, но и когато правите детоксикиращи хранителни програми. Тя е добър начин да повишите имунитета на организма.

В свалянето на излишните килограми освен здравословна диета и спорт се препоръчва и сауна. За една 20 минутна терапия със сауна тялото ви може да изгори до и над 500 калории. Това е един добър начин да дадете тласък и на вашия метаболизъм.

Терапията със сауна е отлично допълнение към вашата тренировка. След спорт направете няколко минутна релаксация в сауна. Това ще ви помогне да се възстановите, да облекчите и отпуснете уморените и болезнени мускули.

Сауната може да помогне и на хора с артритни проблеми и на такива, които страдат от схващания и скованост. Избавете се от стреса и напрежението. Тези от вас, които са посещавали и посещават сауна, знаят колко отпускаща е атмосферата вътре, въпреки високите градуси. Тази терапия е идеална за премахване на стреса и тревогите и нещо повече – ще помогне да се подмладите.

Още по темата

За да се радвате на здрава кожа без пъпки и свеж тен правете два пъти седмично сауна. Това ще почисти порите на кожата ви, ще изхвърли токсините, които често са причинител на редица кожни проблеми и ще остави един свеж и сияен тен.

Ако страдате от сериозни дихателни или здравословни проблеми задължително се консултирайте с лекар преди да направите сауна терапия. Ако нямате проблеми със здравето, преди релаксиращите терапии избягвайте прием на алкохол, медикаменти, храна.

След приключването на сауна винаги хидратирайте добре организма си като пиете поне по 2 чаши вода.

Ако носите контактни лещи е добре да ги премахнете когато правите сауна.

Не стойте повече от 30 минути в сауната.

Снимка: freeimages.com