Здраве и красота

Домашни лекове срещу сух и раздразнен скалп

Как да овлажним правилно и ефикасно кожата на главата?

09.07.2014г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Неприятната сухота и сърбеж по скалпа може да бъде предизвикана не само от употреба на неподходящ шампоан, но и от дехидратация и липса на основни и важни за здравето хранителни вещества. Прекомерната употреба на стилизанти и продукти за коса, както и високите нива на стрес също оказват огромно влияние върху кожата на главата и я правят много раздразнена.

Независимо каква е причината за вашия проблем, има някои натурални методи, които ефективно облекчават сърбежа, усещането за опънатост на скалпа и лющенето, като възвръщат баланса на естествените масла, секретирани от кожата на главата.

Мазният скалп не означава, че няма раздразнение по кожата и че тя не е суха. Често кожата секретира допълнително количество масла, за да компенсира липсата на баланс, причиняващ сухота и болезнено раздразнение.

Домашни лекове при сух скалп

Витамин Е

Витамин Е помага за запазване на естествените нива на мазнини в организма. Небалансираното хранене или консумацията на нездравословни храни може да доведе до свръхпроизводство на масла от мастните жлези, както и обратното – силно намалено количество.

Бадемите, тиквените семки, слънчогледовите семки, сусамът, спанакът, кокосовото масло, лешниците, зехтинът, шафрановото масло, папаята, броколите – всички тези продукти са чудесни източници на витамин Е. Те помагат за нормализирането на pH в организма, намаляват сухотата и ускоряват кръвообращението.

Свързани статии

Масло от жожоба

Друг естествен метод за справяне със сърбежа по скалпа е маслото от жожоба. Неговата молекулна структура се доближава по състав с тази на човешкия себум и затова работи като същински негов заместител и естествен овлажнител.

Маслото от жожоба, смесено със зехтин се прилага директно върху скалпа и се оставя да подейства за около час, дори два. След това се измива с топла вода и шампоан за суха кожа.

Ябълков оцет

Първата асоциация, която човек прави, чувайки оцет и сух, сърбящ скалп е пареща болка от раздразнената кожа. Всъщност, оцетът е много полезен в овлажняването и хидратирането на скалпа. Освен това помага при пресушен от климатика в горещото време скалп, както и изсъхналата от летните ветрове и парещо слънце кожа.

Оцетната киселина помага в прочистването на гъбичките и бактериите, намиращи се по скалпа и причиняващи проблеми. Вземете около ¼ чаша ябълков оцет и го разредете в 1 л вода. Налейте разтвора в бутилка с пулверизатор и пръскайте по скалпа. Оставете за няколко минути и изплакнете.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Az:) ( преди 9 години )
Както биха казали феновете на ,,Батори,, - една статия, посветена на Пер Ингве Олин.:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар