Здраве и красота

Чести причини за болки в гърдите

Не носите подходящо бельо

29.09.2014г. / 17 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Много жени имат чувствителност и болка в гърдите, наричана също масталгия. Болките в гърдите се делят на циклични и нециклични. Цикличната болка обикновено възниква и в двете гърди, а нецикличната се проявява по-често при жени между 30 и 50-годишна възраст и по-често засяга само едната гърда.

Нецикличните болки най-често са в следствие на някакъв здравословен проблем на гърдите. Вижте още няколко възможни причини, които могат да предизвикат дискомфорт и болка в гърдите ви.

Предменструален синдром (ПМС)

Най-честата причина за болки в гърдите е промяна в хормоните, която идва заедно с вашия месечен цикъл. Промяната в нивата на естрогена обикновено се проявяват в подуване и болезненост на гърдите.

Този тип болки свързани с настъпването на месечния цикъл се наричат циклични. Добрата новина е, че в рамките на ден-два след настъпването на менструацията, напрежението намалява. Някои противозачатъчни хапчета могат да облекчат тези неразположения.

Интензивни тренировки

Увеличаването на интензивността на вашите тренировки, вдигането на тежести и т. н. също могат да бъдат причина за появата на болки в гърдите. Дискомфортът идва от натоварването на мускулите в гърдите.

Не носите подходящо бельо

Носенето на неподходящ модел или размер сутиен може да има сериозни последици за женските гърди. Бельото може да бъде твърде стегнато, чашката да бъде твърде малка или да не може да осигури нужната подкрепа на гърдите.

Всичко това може да доведе до чувствителност и дискомфорт на гърдите. Също така е важно по време на спорт да носите подходящ сутиен или бюстие, който да ви позволява свободно движение и да се чувствате комфортно.

Имате бучки или други образувания в гърдата

В случай, че след медицински преглед е било установено наличието на фиброцистозни заболявания на гърдата или друго образувание, най-вероятно сте информирани, че тези състояние често са съпроводени с болки в гърдите, особено преди месечен цикъл, когато хормоналните промени оказват допълнително влияние.

Свързани статии

Хормонални промени

Промените в нивата на репродуктивните хормони са силно свързани с менструалния цикъл. Това от своя страна съвпада с появата на болка в гърдите, която може да изчезне или намалее, когато жената забременее или претърпява менопауза.

Прием на някои медикаменти

Ако се налага да приемате медикаменти като контрацептиви, медикаменти за безплодие, такива, които са за хормонална терапия по време на менопауза, много е възможно да се появят болки в гърдите.

Коментирай