Здраве и красота

Как да облекчите синузита?

Хапвайте топла супа с люти подправки

23.10.2014г. / 16 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Инфекцията на синусите се проявява по време на настинка, грип, при ниски температури. Тя винаги води до остра болка, дискомфорт и затруднено дишане.

Освен предписаните от лекар медикаменти, добре е да знаете още няколко изпитани лека, които ще подпомогнат по-бързото ви оздравяване.

Куркума

Куркумата съдържа мощно съединение, наречено куркумин. Подправката има редица ползи за здравето и може да облекчи и някои от симптомите, свързани със синузита. Тя има способността да изчисти синусните кухини и да прочисти дихателните пътища. Куркумата има противовъзпалителни свойства, затова добавяйте от нея към супите и ястията.

Физиологичен разтвор

Освен специалните назални спрейове, добър лек при запушен нос и синузит е физиологичният разтвор. Може да бъде закупен от всяка аптека. Промивките на носа с него трябва да се правят по няколко пъти на ден. Ако сте постоянни, веднага ще почувствате облекчение.

Топли компреси

Топлите компреси на челото, носа и скулите се препоръчват, ако страдате от синузит. Направете си торбичка от плат или вземете един чорап. Напълнете го с морска сол и го загрейте за няколко секунди в печка или микровълновата фурна.

Компресът трябва да е приятно топъл, а не горещ. Поставете го на челото си, а след това върху носа и скулите. Повторете тази процедура няколко пъти. Веднага ще почувствате облекчение. Ако не разполагате с морска сол, затоплете една малка кърпа и отново я приложете като компрес.

Инхалации и ароматерапия

Вдишването на билки чрез инхалация е един добър начин да успокоите неразположенията от синузита и да облекчите дишането. В отварата от билки, (особено подходяща е лайката), добавете няколко капки етерично масло от мента, риган, евкалипт, розмарин.

Свързани статии

След като приключите с инхалацията, направете домашна ароматерапия с тези етерични масла поставяйки ги в ароматна лампа. Ароматната лампа ще ви помогне през нощта да спите и по-спокойно, облекчавайки дишането.

Люти подправки

Когато сме настинали е много важно да приемаме повече течности и течни храни като топли супи. Направете си любимата ви супа и добавете към нея лют червен пипер или няколко скилидки чесън. Пикантните подправки, които действат като естествен антибиотик, бързо ще подобрят дишането ви.

Коментирай