Здраве и красота

„Хранителни наркомани“ или какво е хранителна зависимост?

Еднакво опасна ли е с другите видове пристрастеност?

04.11.2014г. / 14 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Съществуват много и различни зависимости, които обикновено изискват лечение и психологическа помощ, за да може страдащият да се пребори с проблема. Такива зависимости са алкохолната, тютюневата, наркотичната. Но сравнително скоро започна да навлиза и терминът хранителна зависимост, който сериозно безпокои лекарите.

Според тях, механизмите, по които се случва провокирането на зависимостите, са сходни и са предизвикани от едни и същи неврохимикали в мозъка, стимулиращи го към привикване с различни вещества, в това число и хранителни.

Може би терминът „пристрастяване“ ще се стори пресилен на мнозина, що се отнася до храната, но такова нещо наистина съществува. Експерименти върху хора и животни показват, че злоупотребата с храна стимулира същите мозъчни центрове, които се провокират при пристрастени към наркотиците, като кокаин или хероин, например.

Най-често пристрастяването е насочено към безкрайно вредни храни, богати на захари, мазнини или сол.

Свързани статии

Силно вкусните и примамливи храни предизвикват чувство на задоволство, което се предизвиква от секрецията на определени химикали в мозъка. Повишените нива на допамин създават усещане на удоволствие, което кара човек да изпитва силна необходимост да яде още и още от храната, която го кара да се чувства така добре.

Сигналите за засищане на апетита биват пренебрегвани, а това е предпоставка за преяждане и трупане на наднормено тегло.

Хранителната зависимост играе важна роля при затлъстяването, но и хора с нормално тегло могат да страдат от това състояние. При тях често причина за ненатрупването на излишни килограми е спецификата на хормоналния баланс. Някои хора просто изгарят по-бързо калориите от други.

„Хранителните наркомани“ страдат не само от наднормено тегло, а от всички свързани с него състояния и усложнения. Те имат и трудности с контролирането на поведението и са им нужни много усилия за ограничаването на зависимостта.

Как да разберете дали имате склонност към пристрастяване към храната или дали вече страдате от тази зависимост?

Отговорете на следните въпроси:

  • Поддавате ли се лесно на хранителни изкушения и склонни ли сте да прекалите с количеството изядена храна или любимо лакомство?
  • Продължавате ли да ядете, дори след като сте се заситили?
  • Чувствате ли се виновни след като изядете определен вид храна и продължавате ли да я ядете скоро, след като сте почувствали вина?
  • Ядете ли, докато ви стане зле от толкова много храна?
  • Склонни ли сте да се отклоните от дневните си задачи, за да отидете да си купите нещо, което много ви се е прияло? А склонни ли сте да станете посред нощ или да излезете до магазина за нещо сладко, например?
  • Криете ли хранителните си навици от близки и приятели?
  • Предпочитате ли да се нахраните обилно, вместо да прекарате време с приятели навън?
  • Избягвате ли професионални или социални ситуации от страх от преяждане пред други хора?
  • Намирате ли си оправдания, за да изядете нещо, което много добре знаете, че е нездравословно за вас?
  • Изпитвате ли чувство на омраза, тревожност, безпокойство към себе си? Или вина, дори депресия?

Ако на повечето от въпросите сте отговорили с „да“, има опасност да страдате от хранителна зависимост. Това разстройство не е за подценяване и в някои тежки случаи изисква лекарска помощ.

Коментирай