Здраве и красота

4 фактора, влияещи негативно върху паметта

Тревожност и депресия

21.12.2014г. / 12 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Колко често забравяте? С напредването на възрастта проблемите с паметта ще зачестяват. За да поддържате добри когнитивни функции е важно да четете по-често книги, да играете мисловни игри, да спортувате и да се храните балансирано.

Има редица фактори, които могат да имат негативни ефекти върху паметта ви. Вижте някои от тях.

Менопауза

Проблемите с паметта по време на менопауза за щастие са краткотрайни. Придружаващите неразположения, които настъпват с менопаузата, като главоболие, топли вълни, могат да доведат до липсата на сън, което да повлияе негативно върху способността да се концентрирате, запомняте факти или да си припомняте минали събития.

Според изследвания, достатъчните часове сън, помагат за укрепването на връзките между невроните. Когато невроните не комуникират правилно поради липсата на сън, тогава за вас става предизвикателство да бъдете концентрирани и паметливи.

Проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е орган с формата на пеперуда, разположен в основата на шията. От него зависят редица функции в организма. Един малък дисбаланс може да доведе до редица здравословни проблеми включително и тези, свързани с паметта.

Проблемите с паметта са често срещани при пациенти, които имат нарушена функция на жлезата. Те изпитват затруднения да се концентрират и запомнят. Затова на тях се препоръчва да приемат хранителни добавки, обогатени с гинко билоба.

Тревожност и депресия

Повишените нива на хормона на стреса кортизол по време на напрежение и стрес водят до нарушаване на синаптичната връзка (специфичен контакт между мембраните на две клетки, от които поне едната е нервна).

Свързани статии

Синапсите са основно средство за комуникация между невроните, а когато функцията им се наруши, става по-трудно да запазвате и извличате стара информация под формата на спомени.

Тютюнопушенето

Според редица изследвания, тютюнопушенето не е само причина за развитието на някои видове рак и други болести, но нарушава и процеса, при който до мозъка достига кръвният поток, чрез който той си набавя кислород и важни хранителни вещества.

Проучвания показват, че функцията на паметта е склонна да бъде по-ниска повече при пушачите, отколкото при непушачите, защото натрупването на анормални протеини в мозъка, нарушава умствените способности.

Коментирай