Здраве и красота

Изчислете приема си на калории по формулата на Харис-Бенедикт

За да бъдете винаги с добра фигура

14.01.2015г. / 15 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

В желанието да имаме добра фигура и да поддържаме добро телесно тегло, често се подлагаме на разнообразни и изпитани диетични режими. Заедно с това изчисляваме калориите от приетите храни.

Но какъв е крайният резултат?

Когато искаме да имаме хубава фигура е важно не само качеството на храната, честотата на нейния прием, но и калориите, които приемаме. Колко калории е необходимо да приемате с дневното меню?

За да изчислите количеството, което ви е нужно, може да пробвате формулата на Харис-Бенедикт. Тя ще ви помогне да изчислите базово ниво (скорост) на метаболизма и калориите, които трябва да приемате.

Важно е да отбележим, че при хората, които са с повече мускули и по-малко мазнини, приемът на калории трябва да бъде повече, а при тези, които са по-пълни, калориите трябва да са по-малко.

Формулата за изчисляване на базово ниво на метаболизма е различна за мъжете и жените. Вземете калкулатор, лист и химикалка и следвайте тези стъпки:

Формула за жени:

655 + (9.6 X тегло в кг) + (1.8 X височина в см) – (4.7 X възраст в години)

Формула за мъже:

66 + (13.7 X тегло в кг) + (5 х височина в см) – (6.8 X възраст в години)

За да изчислите от колко калории се нуждаете на ден, за да функционира организмът добре, да се чувствате във форма и да не пълнеете, полученият резултат за базово ниво на метаболизъм (БНМ) трябва да се умножи по съответния коефициент на активност.

Ето кои са те:

Заседнал живот (без тренировки или малко) БНМ x 1,2

Леко активен начин на живот (леки тренировки 1-3 пъти седмично) БНМ x 1,375

Свързани статии

Умерено активен начин на живот (умерени тренировки, 3-5 пъти седмично) БНМ x 1,55

Много активен начин на живот (тренировки 6-7 пъти седмично) БНМ x 1,725

Сега изберете вашето ниво на активност и го умножете по получения резултата за БНМ. Числото, което ще получите е препоръчителния за вас дневен калориен прием.

Снимка: Thinkstock

Коментирай