Здраве и красота

Тихи симптоми на инфаркт

Невинаги трябва да очакваме силни и внезапни болки в областта на гръдния кош, защото има и други сигнали

24.02.2015г. / 07 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Инфарктът е едно от най-смъртоносните остри състояния, отговорно за голям процент от смъртните случаи на пациенти, страдащи от сърдечносъдови заболявания.

Много хора погрешно смятат, че сърдечният удар настъпва изведнъж с остра болка. Има много симптоми, които са тихи и трудно забележими. Често пъти могат да бъдат объркани с други симптоми, а и много хора не им обръщат внимание, стига да са поносими.

Ето кои са така наречените тихи симптоми, които могат отрано да подскажат, че настъпва инфаркт и трябва да посетите лекар незабавно.

Умора

Умората спохожда огромен брой хора. Това не означава, че всеки от тях потенциално може да развие инфаркт.

Но умората е много характерна при настъпване на сърдечен удар, особено при жени. Това се дължи на факта, че по време на удар притокът на кръв към сърцето постепенно намалява. Това оказва допълнителен натиск върху мускулите, което ви кара да се чувствате изтощени.

Болезненост в гърба, ръцете, гърдите

Странна и постоянна болка в гърдите, ръцете или гърба може да е знак за настъпващ инфаркт. Когато клетките на сърдечния мускул започнат да се свиват и да възпрепятстват преминаването на кръвта, мускулите изпитват болка посредством нервната система.

Вашият мозък може да обърка сигналите и да не може да определи точно откъде идва болката. Това е, когато забележите, че болката е неособено силна, но придружена с типичната тежест в гърдите.

Недостиг на въздух

Задъхването е много характерно за сърдечния удар. Ако се затруднявате не само в изкачването на стълби, но и при ходене, това вероятно може да е сигнал, че нещо не е наред със сърцето ви. Чувството на умора и оставане без дъх, независимо че се опитвате с всички сили да си поемете въздух може да означава, че инфарктът настъпва все по-агресивно.

Киселини в стомаха

Ако имате случайни киселини след обедната пица на крак, това вероятно не би следвало да събуди безпокойство у вас. Но ако започнат да се появяват без видима причина, трябва да им обърнете повече внимание, особено ако не са характерни за вашия стомашно-чревен тракт.

Свързани статии

Ако усетите, че имате симптоми на изгаряща болка в гърлото и гръдния кош, тогава това може да е знак за постепенно връхлитащ сърдечен удар. За пациентите, диагностицирани със стенокардия или така наречената исхемична болест на сърцето би трябвало да е ясно, че появи ли се този симптом е важно да посетят лекар незабавно.

Стомашно разстройство

Въпреки че на пръв поглед стомахът няма нищо общо със сърцето, това не е така. Понякога симптоми като гадене, повръщане, раздразнени черва могат да подсказват за инфаркт.

Дискомфорт в гърлото, челюстта и шията

Необяснимо стягане в областта на гърлото и шията в някои случаи е знак за остър сърдечен проблем. Схващането на челюстта също е много характерно. То важи особено за хората с диабет, защото те имат известни промени в чувствителността и може да не обърнат внимание на малките промени в тялото си.

Коментирай