Здраве и красота

Защо леките упражнения не са за подценяване?

Ежедневни леки натоварвания ни правят по-здрави

21.04.2015г. / 17 25ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Тялото е предназначено да се движи. Прекомерното застояване и заседяване уврежда сериозно не само фигурата, но и вътрешните органи. Работата им се затруднява, а това води до куп заболявания и усложнения в организма.

Ето защо трябва да направим всичко възможно, за да се движим повече. Не е задължително да провеждате екстремни и силови тренировки, за да поддържате тялото си. Леките упражнения също са от огромно значение.

Кои упражнения се считат за леки?

Всички двигателни и физически дейности, които не изискват особено силово изпълнение се причисляват към определението леки. Това са разходките, тичането по пясък, колоезденето, плуването, упражненията на земя.

Защо са полезни леките упражнения?

Леките тренировки са подходящи за всяка възрастова група. Възможностите за контузии са минимални, а и упражненията не са толкова изтощителни.

Изграждане на издръжливост

Леките тренировки са добра отправна точка за начинаещи. За да не си докарате здравословни проблеми като се впускате рязко в силови спортове, обърнете се към по-меките натоварвания в началото.

Понижаване на холестерола

Високите нива на холестерол са пагубни за сърдечносъдовата система, а оттам и за целия организъм. Хората, които имат завишени нива на лошия холестерол трябва да упражняват лека физическа активност всеки ден. Тя понижава нивата на холестерола и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Регулира диабета

Леките упражнения помагат на страдащите от диабет да контролират по-успешно нивата на кръвната захар. Леките йога упражнения, леката аеробика, водните упражнения и дългите разходки са изцяло във ваша полза. Регулират метаболизирането на глюкозата в организма и намаляват риска от поява на диабет.

Контрол на хипертонията

Упражненията помагат при хора с хипертония. Те намаляват стойностите на кръвното налягане. Упражненията във вода, плуването и карането на колело са сред най-подходящите за хипертоници.

Леките упражнения правят кръвоносните съдове по-устойчиви на напрежението. Стените им стават по-еластични и здрави.

Свързани статии

Повлияват положително артрита

Артритът е дегенеративно заболяване, което не се лекува. Симптомите му само могат да бъдат облекчени. Въпреки болката в ставите, движението не трябва да се ограничава – тъкмо обратното. Леките упражнения са подходящи тук, защото не предизвикват силна болка от агресивно натоварване, но същевременно раздвижват и провокират ставите да не се сковат.

Борят остеопорозата

Остеопорозата се причинява от липса на калций в организма. Това прави костите чупливи. Рискът от инвалидизиране се увеличава, особено при счупвания и фрактури. Внимателните упражнения укрепват мускулатурата и костната система. Така процесите на остеопорозата намаляват и прогресирането на болестта се забавя във времето.

Ефективни при бъбречни заболявания

За да облекчите бъбречните си страдания, упражнявайте се по-често. При пациенти с бъбречни заболявания ходенето и плуването са чудесен начин за подобряване функцията на бъбреците, а заедно с нея и редица процеси в организма.

Коментирай