Здраве и красота

Топ 10 храни за мозъка

Какво да ядете, за да предпазите мозъка си от заболявания?

24.05.2015г. / 08 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Възможно ли е диетата ви да играе роля за работата и услужливостта на мозъка? Да, разбира се! Проучванията показват, че храната има силно влияние върху функционалните и когнитивните процеси в мозъка.

Освен това, храната може да помогне и за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и други видове деменция. Паметта, концентрацията, вниманието и способностите за учене се влияят пряко от храната, с която дарявате мозъка си.

Кои са топ 10-те храни, които подхранват мозъка и му дават най-важните хранителни вещества?

Авокадо

Авокадото е просто чудесно! Освен всички останали ползи за здравето, авокадото играе важна роля за подобряване функцията на мозъка, защото подпомага здравословния приток на кръв към него.

Всичко това се случва благодарение на полезните мононенаситени мазнини, намиращи се в авокадото.

Яйца

Още една добра причина да ядете яйца е полезното им действие за мозъка. Целите яйца съдържат наситени мазнини и холин, който помага за увеличаване на услужливостта на паметта и подобрява общото здравословно състояние на мозъка.

Домати

Доматите са препълнени с ликопен, който е мощен антиоксидант. Той помага срещу стареенето на клетките и увреждането им от свободните радикали. Знаем, че те имат пряко отношение към възникването на болестта на Алцхаймер и другите видове деменции.

Тлъста риба

Тлъстата риба е богата на омега-3 мастни полиненаситени киселини, които са много полезни за здравето, ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина. Изследванията показват, че хората, които ядат такива риби 3 пъти седмично са с 39% по-нисък риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Ядки

Ядките са идеална храна за похапване вместо вредни чипсове и солети. Те са прекрасен източник на витамин Е. Проучванията показват, че приемът на витамин Е предпазва от когнитивни затруднения, особено в напреднала възраст.

Зехтин

Здравословните мазнини могат да бъдат открити и в зехтина. Той помага за подобряване на паметта и предотвратява познавателните умения.

Градински чай

Градинският чай има добра репутация по отношение на стимулирането на паметта. Повечето изследвания се фокусират върху действието на етеричното масло от градински чай, но въпреки това си струва да го добавите и в прясната му или сушена форма към вашата диета.

Свързани статии

Горски плодове

Поръсете киселото си мляко с горски плодове. Това е един от най-добрите начини да ги включите в диетата си. Консумацията на горски плодове ефективно подобрява функцията на мозъка и забавя краткотрайната загуба на памет.

Според проучване, публикувано в списание Annals of Neurology, около 2 чаши горски плодове седмично помагат за предотвратяване на когнитивния упадък.

Кафе

С кафето трябва да сте много внимателни. Кофеинът в излишък може да предизвика замъгляване на съзнанието, но ако се консумира в умерени количества, той повишава вниманието като същевременно снижава времето за реакция.

Тиквени семки

Шепа тиквени семки на ден е всичко, което ви трябва, за да задоволите дневната нужда от цинк. Цинкът подобрява значително паметта и мисловните умения.

Коментирай