Здраве и красота

Как да оцелеете в жегите?

Какво да правите и какво да носите със себе си в горещините?

09.07.2015г. / 07 05ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Жегите настъпиха. Лятото напомня все по-настоятелно за присъствието си. Температурите започват да достигат все по-застрашителни висини. На нас ни остава да мечтаем за някой усамотен и хубав плаж, на който да отпуснем тяло, наслаждавайки се на хубавото време.

Но докато дойде този момент, трябва да оцелеем все някак в тази жега, нали? Какво трябва да правите и какво е добре да носите със себе си, за да преодолеете по-лесно летните температурни рекорди?

Задължително вода!

Заредете се с големи количества минерална и изворна вода. Много е важно да бъдем добре хидратирани през лятото, особено в жегите, защото в противен случай тялото търпи огромен стрес с всичките му негативни последици за здравето.

Когато излизате на открито винаги носете малка бутилка вода със себе си, независимо дали отивате на разходка, на работа или просто до магазина.

Без шапка за къде?

В най-топлите дни на лятото, особено под преките слънчеви лъчи, шапката е задължителна. Тя помага да се прикриете от директните лъчи и защитава главата ви от прегряване. Най-добре е да изберете широкопола шапка, която да предпазва не само главата, но и раменете и деколтето ви.

Да живее климатикът!

Колкото и вреден да е климатикът, той е необходимо зло в летните жеги. Въпреки че изсушава въздуха и причинява схващания и настинки, климатикът е този, който ни спасява от прегряване.

Здравословните градуси, в които се допуска употребата на климатика са от порядъка на 23 до 26. Не правете грешката да пускате климатика на минимална температура (най-често 16-18 градуса), когато навън е повече от 30 градуса.

Това може да предизвика температурен шок в организма, който води до сериозни рискове за здравето и нарушава имунната функция.

Ветрило

Снимка: iStock

Ветрилото ще ви спаси от горещината на места, където няма климатик, помещението е затворено или непроветриво, а и ще придаде на външния ви вид повече елегантност и изтънченост. Всяка дама трябва да бъде нежна и изтънчена, нали?

Десерт

Десертите идват на помощ, когато горещината превземе тялото ни. При топлинен удар кръвното налягане и кръвната захар рязко спадат. В тези моменти трябва да имате нещо сладко в себе си, за да си помогнете.

Свързани статии

Студени душове

Прохладните студени душове са страхотен начин да освободите от тялото си натрупаната топлина. Ако имате възможност и сте у дома, взимайте студен душ през известен период от време, за да се разхладите. Ако сте на работа през деня, правете си студен душ задължително сутрин преди да излезете и вечер, след като се приберете от „пещта“.

Ледени напитки

Казват, че жегата се бори най-добре с горещи напитки. Ние ви съветваме да не правите тази грешка. Най-доброто, което можете да направите, е да изпиете студена напитка всеки път, когато се почувствате надвити от жегата.

Плодове

Яжте повече плодове. Те дават необходимите въглехидрати на организма, както и жизненоважните течности.

Коментирай