Здраве и красота

Кои ядки за какво са полезни?

Хапвайте орехи за здраво сърце

14.07.2015г. / 16 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ядките са дар от природата. Когато ги консумираме в умерени количества, те доставят на организма ни жизненоважни витамини, минерали, полезни мазнини и протеини. Можем да избираме между голямо разнообразие, но кои ядки за какво са най-полезни?

Вижте повече в следващите редове.

Най-добрите ядки за вашата диета

Когато спазвате диетичен хранителен план е добре да включите в него по една шепа ядки на ден. Особено полезни са бадемите, кашуто, орехите и шамфъстъкът. Разбира се ядките не бива да бъдат овкусени със сол или подправки, нито да са пържени. Ако искате да им придадете повече вкус, може да ги запечете леко в тиган с незалепващо покритие.

Ядки, които да избягвате по време на диета

Макадамията и американските орехи са богати на вкусове, но и на калории, като същевременно не съдържат и големи количества протеини. Във всеки случай, ако ви се хапват, ограничете до минимум количеството им, за да не забавите процеса на сваляне на излишните килограми.

Най-полезни ядки за здравето на сърцето

Всички ядки съдържат омега-3 мастни киселини, които са много важни за здравето и функцията на сърцето. Орехите са сочени за едни от най-полезните. Те съдържат големи количества алфа-линоленова киселина, която помага при сърдечна аритмия и също така намалява възпалението и окисляването на кръвоносните съдове, след консумация на мазна храна. За да имате здраво сърце, хапвайте всеки ден по 8 орехови ядки.

Най-добрите ядки за мозъка

Обичате ли фъстъци? Тогава хапвайте всеки ден от тях, защото те са сочени за едни от най-полезните за мозъка ядки. Те са богати на фолиева киселина, която е необходима за поддържането на когнитивната функция.

Също така във фъстъците се съдържат витамин Е и есенциални мастни киселини, които също са необходими на вашия мозък. Ако обичате фъстъчено масло, консумирайте и от него, но нека бъде 100% био и с умерено количество сол. Разбира се, не забравяйте и за орехите.

Свързани статии

Най-добрите ядки за мъжете

За здравето на мъжете едни от най-добрите ядки са тези на американския орех. Той е с високо съдържание на бета-ситостерол – естествен стероид, който облекчава симптомите на доброкачествена хиперплазия на простатата.

Най-добрите ядки като превенция на заболявания

Хапвайте бадеми! Ядките съдържат витамин Е (естествен антиоксидант), който помага на тялото в борбата със свободните радикали и намалява възпаленията и риска от появата на рак, както и на когнитивни разстройства, свързани с възрастта.

Снимка: istock

Коментирай