Здраве и красота

Какви рискове крият мръсните инструменти за грим?

Увеличава се рискът от появата на конюнктивит

30.10.2015г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В ежедневната грижа за кожата почиствате грима, след това използвате и подходящ измиващ гел или тоник и накрая нанасяте крем. Но грижите ли се добре за вашите инструменти за грим? Те трябва да се почистват с нежен сапун един път седмично, което ще удължи и времето за използването им.

Мръсните четки, машинки за извиване на мигли, тампончета, крият сериозни рискове за красотата и здравето на кожата ви. Ето няколко добри причини, които ще ви подсещат по-често да ги почиствате.

Повишава се рискът от стафилококови инфекции.

Когато използвате ежедневно четките си за грим, върху тях се натрупват мъртви кожни клетки, мръсотия, грим. Това създава предпоставка за развитието на бактерии, които могат да предизвикат стафилококови инфекции върху кожата ви и да се появят неприятни пъпчици.

Вашият грим ще изглежда по-зле.

Използваме четки или специални гъбички за нанасянето на сенки, руж, пудра и т. н., но натрупването на грима и ненавременното почистване на инструментите за гримиране ще направи така, че с всеки следващ път видът ви да не бъде свеж и приятен, а гримът да не бъде равномерно и добре поставен. Това важи и за машинките за извиване на мигли. Когато върху тях се натрупа спирала, миглите не се извиват добре, накъсват се.

Увеличава се рискът от появата на конюнктивит.

Конюнктивитът, известен също като розово око, може да се разпространява чрез споделяне на козметика, включително на четките за грим или когато дълго време не сте почиствали инструментите си за гримиране.

Свързани статии

Появяват се бръчки.

Точно така! Според дерматолози мръсните инструменти за грим могат да изложат кожата ви на оксидативния стрес от свободните радикали, което води до разрушаване на колагена и еластина и може да доведе до преждевременно стареене на кожата.

Запушване на порите.

Ако кожата ви е смесена към мазна, трябва да бъдете отговорни към редовното почистване на четките и гъбичките за грим. Мръсните инструменти запушват порите и в резултат кожата не само, че не изглежда свежа и се появяват пъпки, но и черните точици прозират под пудрата или фон дьо тена.

Снимка: istock

Коментирай