Здраве и красота

Малки трикове за подобряване на кръвообращението

Използвайте стъпалата вместо асансьора

08.12.2015г. / 16 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Не е трудно нарушенията в кръвообращението да бъдат забелязани. Едни от най-честите признаци, че кръвта не циркулира правилно в тялото са умора, задух, студени ръце и крака, болезнени и подути крака, внезапни главоболия и други.

Застояването, заседяването, наднорменото тегло, употребата на алкохол, са само част от рисковите фактори, които вредят на здравето на кръвоносните съдове и сърцето. Ако следвате съветите по-долу, не само ще подобрите кръвообращението, но и ще намалите риска от инфаркт и инсулт.

Добавете подправки към храната

Има редица подправки, които ни помагат не само да получим по-добър вкус на храната си, но и да подобрим здравето си. Обогатете ястията си с вкуса на чили, черен пипер, ароматен розмарин, мащерка, канела и чесън. Всички те могат да помогнат за подобряването на циркулацията на кръвта, както и за подобряване на метаболизма.

Използвайте стъпалата вместо асансьора

Една от най-добрите профилактики срещу разширени вени е изкачването по стълби. Ако замените асансьора със стълбите, това не само ще стегне бедрата ви, но ще спомогне за укрепване на кръвоносните съдове и сърдечния мускул.

Разтягайте се

Може да се разтягате, дори когато сте седнали пред компютъра. Вдигнете изпънати ръцете над главата си. Разтегнете се нагоре и леко назад, а след това на лявата и дясна страна. Правете тази лека гимнастика на всеки час. Това ще подобри циркулацията на кръвта.

Откажете се от тютюнопушенето

Никотинът оказва негативно влияние върху витамин С, А и Е в организма. Освен това, вредният навик доказано вреди на здравето на кръвоносните съдове. Спирайки цигарите веднага ще усетите подобрение на здравето си.

Посещавайте масаж

Винаги когато имате възможност се поглезете с терапия с масаж. Това подобрява кръвообращението. Също така, ако често усещате крайниците си студени, може сами да ги масажирате, за да раздвижите кръвта.

Отпуснете се в правилната позиция

За да се подобри кръвообращението, просто се отпуснете и повдигнете краката си по-високо от равнището на главата си. Правете тези кратки почивки 2-3 пъти на ден за около 15 минути.

Свързани статии

Хранете се здравословно

Правилният подбор на храните ще поддържа фигурата ви не само красива, но и ще се погрижи за здравето на кръвоносните ви съдове. Хапвайте повече тиквени и слънчогледови семки, авокадо, риба тон, райска ябълка, повече пресни зеленчуци и плодове. Също така за подобряването на кръвообращението може да добавите към менюто си и 2-3 блокчета тъмен шоколад.

Вземете контрастен душ

Контрастните душове не само освежават, но и са една малка защита срещу сериозни здравословни проблеми. Не забравяйте да вземете хладен душ след една гореща вана или вечер да облеете със студена вода краката си. Това ще намали подуването и ще раздвижи кръвта ви.

Коментирай