Здраве и красота

Красива кожа през новата година – как?

Чести грешки в грижата за кожата, които да избягвате

07.01.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Искате да имате прекрасна, здрава и блестяща кожа, но никога не ви остава време да помислите как да постигнете това? Нова година – ново начало, казват. Сега е моментът да разберете кои са най-големите грешки, които допускате спрямо кожата си, за да спрете да ги правите. Така през новата година ще се преродите в „чисто нова“ и здрава кожа. Ето как!

Спрете да ползвате козметика с аромати

Добавените аромати могат да предизвикат алергични реакции, възпаления, сухота, напукване и лющене на кожата. Избирайте натурална козметика, която няма добавени изкуствени химически ароматизатори. Ако има аромат, за предпочитане е той да е постигнат благодарение на естествени етерични масла.

Не ползвате слънцезащитни продукти

Една от най-големите грешки, които повечето хора правят е да ползват слънцезащитен крем или лосион само на плажа. Лошата новина е, че влиянието на слънцето е налице през цялата година, дори през зимата. Ултравиолетовите лъчи достигат до откритите части на тялото ни дори през облаците, така че видимите зони на кожата трябва да са защитени.

За да се радвате на здрава и блестяща кожа без увреждания от слънцето и атмосферните условия, носете слънцезащитен крем винаги.

Не ексфолирайте прекалено агресивно

Някои хора нямат представа кога ексфолирането е предостатъчно, дори вредно. Ежедневното ексфолиране може да направи кожата крехка, тънка, податлива на вредни влияния и възпаления.

Ексфолирането е добре да се случва един или два пъти в седмицата, особено ако втриването на ексфолианта е по-енергично. Процедурата трябва да е нежна, да почиства в дълбочина, но без да наранява. Не злоупотребявайте!

Използването на гъба или кърпа

Много хора ползват гъба или хавлиена кърпа за къпане. Ежедневното ползване на подобни помощни средства крие риск от натрупване на бактерии и микроорганизми по кожата. Ползването на подобни средства е допустимо само веднъж седмично и то след щателно изпиране и подсушаване. По този начин се избягва натрупването на микроби във влажната среда на гъбата или кърпата.

Препоръчително е да не се държат в банята, защото влагата там е допълнителна предпоставка за развитие на бактерии.

Спите прекалено малко

Сънят не е само за здраве и бодрост, той е и за красота. Неслучайно носителките на титли за красота правят именно това – наспиват се добре, преди да се захванат със задачите, касаещи световния мир.

Използвате кърпички за премахване на грим

Новостите в козметиката често са удобни, но това не означава, че са полезни. В кърпичките за грим има вредни вещества, парфюми и дезинфектанти, които причиняват дразнене и алергии. В някои случаи могат да предизвикат възпаление, особено на очите.

За да сте по-красиви и свежи от всякога през тази година, ползвайте неароматизирани продукти за демакиаж. Най-подходяща и щадяща за премахване на грим е употребата на мицеларна вода. Тя хидратира и подхранва. Освен това в мицеларната вода няма добавени аромати, които потенциално могат да предизвикат дразнение.

Снимки: iStock

Коментирай