Здраве и красота

Когато ви се яде сладко хапнете тези неща!

И ще притъпите жаждата за сладкиши

11.02.2016г. / 15 19ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Почти няма човек, който да не обича сладко. Най-забранените сладкиши са и най-обожаваните. Понякога просто ви се дояжда сладко и не можете да си намерите място, докато не хапнете нещо вкусно, шоколадово, карамелено, разтичащо се по устните или просто любимата си вафла! Няма значение какво е – искате го веднага!

В такива моменти на умопомрачение човек трябва да знае как да се овладее. Прекаляването със сладкото крие рискове както от наднормено тегло, така и от диабет и свързаните с него усложнения.

Какви здравословни храни да похапвате, когато ви се дояде сладко?

Канела

Канелата не е сладка, факт. Но тя има свойството да притъпява незабавната жажда за сладкиш. Канелата прави истински чудеса! Тя помага за понижаване на кръвната захар на гладно, което притъпява желанието за ядене на сладко. Канелата се дава на диабетици и за регулиране нивата на инсулина в кръвта и улеснява усвояването му от клетките.

Кокос

Пресният или настърган кокос е много полезен. Той е богат на мазнини, които имат естествен сладък вкус. Те веднага редуцират и притъпяват чувството на глад, което ви тласка към тортата в хладилника.

Сдъвчете няколко кокосови парченца или стърготини и желанието за нещо сладко ще изчезне.

Черен шоколад

Шоколадът е порок. Той е толкова изкусителен, че малко хора успяват да кажат „не“ пред неговото великолепие. Ако и вие не можете да му устоите, яжте поне напълно черен шоколад. Той е богат на антиоксиданти, които спомагат за нормализиране на кръвното налягане и сърдечносъдовата функция.

Фурми

Фурмите са много сладки и засищат желанието за похапване на десерт. Въпреки сладостта си, фурмите съдържат само 5 г захар за 100 г плод. Едновременно с това те са много богати на фибри, витамини, минерали, което ги прави много по-здравословни от един шоколадов бонбон.

Зеленчукови захари

Вероятно няма да се сетите да похапнете пресен зеленчук, когато ви се яде сладко, но трябва да си го наложите. Зеленчуците съдържат въглехидрати, които са чудесен начин да засладите мозъка си без да застрашавате организма от вредното влияние на захарта, изкуствените подсладители и всички съставки, намиращи се в готовите десерти.

Зърнени храни

Зърнените храни имат естествена сладост. Основно те са изградени от въглехидрати, но най-хубавото е, че те са бавноразградими. Това ги прави едни от най-полезните. Когато ви се прияде сладко, просто хапнете нещо зърнено, което ще ви зареди освен това с витамин С и много фибри.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време