Здраве и красота

Натурално подхранване за чупливи нокти

Как да направим чупливите нокти по-здрави?

17.03.2016г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чупливите нокти са истинско бедствие. Красивият маникюр е прекрасно допълнение към женствеността, но ако ноктите ви се чупят, дори когато са къси, настроението ви бързо ще се съсипе.

С какво можете да промените това? Има няколко чудесни природни начина за заздравяване на чупливите нокти. Вижте кои са те!

Масло с витамин Е

Една от главните причини за чупливост на ноктите е липсата на витамин Е. Затова трябва да им предоставите необходимата доза живително масло.

Витамин Е под формата на масло се продава в ампули. Достатъчно е да нанасяте една ампула върху ноктите всеки ден, за да ги подхраните. Ще забележите промяната още след втората седмица.

Ябълков оцет

Накиснете ноктите в ябълков оцет. Той има невероятно заздравяващи свойства спрямо ноктите. Богат е на желязо, калций, магнезий и калий. Всички тези елементи са много важни за здравината на нокътната плочка.

Направете разтвор от ябълков оцет и хладка вода от равни части. Накиснете ноктите в него за около 30 минути в малка купа. Още след няколко дни ноктите ви ще станат по-здрави.

Зехтин

Накисването на ноктите в пресен студено пресован зехтин помага за тяхната естествена здравина. Зехтинът укрепва ноктите, прониква дълбоко под тях и подхранва в основата на нокътя.

Препоръчително е да киснете ноктите в зехтин най-малко по 10 минути всеки ден.

Смес от топъл зехтин и лимонов сок

Прясно изцеден лимонов сок в комбинация с леко загрят зехтин намалява чупливостта на ноктите, зарежда ги с подхранващи вещества като по този начин ги прави по-устойчиви.

Накисвайте ноктите в смес от равни части леко загрят зехтин и прясно изцеден лимонов сок по 20 минути всеки ден.

Ако накисването ви се струва неудобно, мажете ноктите със сместа чрез памучен тампон и оставяйте да попие в дълбочина.

Накиснете в морска сол

Морската сол е известна със своите многобройни полезни свойства за здравето. Тя придава блясък на ноктите и ги прави по-здрави и твърди.

Смесете 2 супени лъжици стрита морска сол с топла вода. Добавете етерично масло от лимон или пшеничен зародиш. Накиснете ноктите за 15 минути. Правете това 5 пъти в седмицата.

Свързани статии

Накиснете в прясно мляко

За здравината на ноктите е необходим не само витамин Е, но и витамин D и много калций. Тези два важни елемента се съдържат в прясното мляко в изобилие. Важно е млякото да е с натурална масленост от 3,6%, а не обезмаслено.

Накисвайте ноктите в прясно мляко всеки ден по 20 минути и ще забележите как те постепенно стават по-бели, не се лющят, цветът им се изравнява и неравностите по тях започват да се изглаждат.

Снимки: istock

Коментирай