Здраве и красота

Какво трябва да знаем за дрехите за тренировка?

Най-важното за здравословния спортен екип

31.03.2016г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дрехите за тренировка са важна част от целия процес. Те могат да ви помогнат да се чувствате добре, докато тренирате, но могат и да ви разболеят. Ето защо трябва да знаете някои неща за екипа си за тренировки, които да спазвате, ако искате да сте здрави!

По-скъпото не трябва да се избягва

Много хора купуват някакъв евтин екип за тренировка, който на спокойствие да скъсат без да се притесняват за похарчените пари.

Това е грешен ход, защото купуването на каквито и да е евтини дрехи за тренировка крие рискове. Те са направени от изкуствени материи, които задържат влага и създават условия за развитие на бактерии по кожата. Не се чудете, ако забележите, че по гърба и деколтето ви започват да излизат все повече пъпки.

Перете целия си екип след всяка тренировка

Често срещана грешка е да пропускаме прането на екипа за тренировка след всяко ползване. Независимо дали сте се потили обилно по време на тренировка или дали сте се изцапали повече или по-малко, прането на дрехите след всяко ползване е задължително.

Така ще се предпазите от бактерии, дрожди, вируси и замърсявания, които се натрупват по тъканите след всяко ползване.

Не изсушавате екипа за тренировки преди да го хвърлите в коша

Екипът за тренировка е вече мръсен и повечето хора инстинктивно го хвърлят в коша за пране без да се замислят. Правейки това, вие застрашавате здравето си, защото в коша за пране се създават условия за развитие на болестотворни микроорганизми, които след това отиват директно в пералната машина.

Преди да хвърлите където и да било потните и мръсни дрехи след тренировка, изчакайте първо да изсъхнат.


Избягвайте омекотител

Според изследванията омекотителите се задържат по тъканите на спортните екипи и при повторно намокряне заради изпотяването и попиването на потта химикалите навлизат в кожата. Най-препоръчително е избягването на омекотители с аромати, каквито са всъщност повечето такива продукти на пазара.

Най-добрият материал е естественият

Когато избирате екип за спорт, най-добре е той да е направен от памук. Той е напълно естествен материал, който попива влагата от кожата по време на тренировка като едновременно с това не я задържа, а я абсорбира. По този начин кожата не се запарява и диша спокойно.

Снимки: istock

Коментирай