Здраве и красота

10 добри причини да не пропускате закуската

Закуската подсилва имунната система

24.04.2016г. / 09 15ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Тя осигурява необходимите хранителни вещества

Друго изследване показва, че хората, които закусват редовно са склонни да имат една добра диета с повече минерали и витамини. За тях също е по-малко вероятно да се хранят нездравословно по-късно през деня.

Намален риск от сърдечни заболявания

Закуската е не само за набавяне на хранителни вещества. Тя намалява риска от някои хронични заболявания. Според проучвания, хората, които закусват редовно, не страдат от сърдечни заболявания.

Консумацията на храна в късните часове преди сън или дори нощно време, което е характерно за хората, които пропускат закуската, може да причини объркване в хормоналните ритми, което да доведе до диабет, високо кръвно налягане или висок холестерол. Тези болести могат по-късно да се превърнат в сърдечни заболявания.

Подобрява паметта и концентрацията при децата

Закуската е важна и за децата, особено тези в ранните училищни години. В краткосрочен период, сутрешното ядене може да помогне на концентрацията и ученето.

Проучвания показват, че учениците, които закусват, имат по-високи резултати, по-добра концентрация и по-добър успех. В дългосрочен план, закуската помага за отлична производителност.

Снимка: istock

Повече енергия

Когато приемате точната и здравословна храна за закуска, това помага да се чувствате енергичен през целия ден. Храната, която е богата на фибри, протеини и добри мазнини, осигурява енергия на вашето тяло, която помага да сте свежи през деня.

Вместо кафе и тестена закуска, които ще ви дадат енергия само за кратко, опитайте се да консумирате следните храни: авокадо, яйца, пълнозърнест тост и кисело мляко. По този начин ще бъдете енергични и вашият мозък ще функционира правилно през остатъка от деня.

Повишава настроението

Храната може да има голямо влияние върху нашето настроение и закуската не е изключение. Изборът на правилните храни, богати на минерали и витамини, може да доведе до повишаване на настроението ви. Има две правила, за да се уверите, че е хубаво да получавате най-доброто от своята закуска:

Свързани статии

1. Избягвайте сладки храни и рафинирани въглехидрати – те могат да увеличат чувството на тревожност и да повишат кръвната захар.

2. Уверете се, че вашата закуска е богата на фибри и протеини. Така ще се чувствате удовлетворени и ще получите необходимите хранителни вещества за деня. Можете да добавите магнезий, цинк, мюсли и кисело мляко, което може да доведе до намаляване на стреса.

Не забравяйте, че висококачествената закуска има силата да подобри както физическото, така и психическото здраве.

Автор: Ангелина Ангелова

Коментирай