Здраве и красота

Домашни лекове при розацея

Компрес с лайка и зелен чай намалява дразнението върху кожата

29.04.2016г. / 16 32ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Розацеята е кожно заболяване, причиняващо зачервяване на лицето, оток, обриви, очни увреждания, възпаление, което може да бъде доста болезнено. Засегнатите места са предимно изпъкналите централни части на лицето, които включват бузите, брадичката, носа и челото. Заболяването често засяга жените, които са в менопауза, но причините за него все още не са изяснени.

Може да се влоши от топлината, консумирането на пикантни храни, но най-лошо е, когато бъде объркано с акне и се използват силни кремове и лосиони за лечение, които могат да се окажат вредни, като предизвикат дразнене и дискомфорт.

При много тежки случаи на розацея е препоръчително да се консултирате с лекар, но има няколко начина, които може да пробвате в домашни условия за предотвратяването ѝ.

Зелен чай

Прилагането на зелен чай директно върху кожата ще успокои възпалението по-бързо. Зеленият чай има противовъзпалително действие, както и други свойства, които биха помогнали за облекчение.

Най-ефективният начин да се използва билката е, като се направи чаша чай с няколко пакетчета от нея. Пийте от чая, докато изстине и след това сложете пакетчетата на лицето си като компрес. След 10-15 минути може да ги премахнете без да изплаквате кожата.

Овесена каша

Овесената каша подхранва кожата, като почиства порите, има успокояващ ефект и спира сърбежите. Смесете малко количество овесени ядки с топла вода и ги оставете да се накиснат за известно време (докато набъбнат добре).

Намажете лицето си със сместа и я оставете да подейства около 20 минути, а след това изплакнете с хладка вода. Това ще успокои засегнатите зони и ще помогне на кожата да се излекува.

Женско биле

Женското биле, наричано още сладник или сладък корен, има много силни противовъзпалителни свойства. Билката може да намали зачервените зони и да успокои дразненето. Смесете една чаена лъжичка сладника на прах с една чаена лъжичка гел от алое вера и една чаена лъжичка мед. Нанесете микса върху лицето си и го оставете да подейства за 15 минути. След това изплакнете с хладка вода.

Лайка

Лайката е популярен домашен лек за розацеята и много хора твърдят, че има положителен ефект от нея. Направете чай от лечебното растение и го оставете в хладилника да се охлади. Потопете чиста кърпа в отварата и я задръжте върху засегнатия участък. Това ще облекчи болката, ще успокои инфекцията и ще намали зачервяванията.

Лавандулово масло

Лавандуловото масло може да се използва за лечение на всякакви проблеми по кожата, като розацеята не е изключение. Нанесете няколко капки от маслото върху засегнатите места. Тази грижа ще спомогне за разширяването на кръвоносните съдове и ще успокои болката. Тествайте малко количество от маслото върху кожата от вътрешната част на ръката, защото то може да предизвика раздразнение при някои хора.

Мед

Медът е чудесен натурален продукт, който действа облекчаващо на кожата. Има противогъбични свойства и работи като антиоксидант. Нанесете малко мед върху засегнатите зони и масажирайте нежно, след което оставете да подейства 15 минути. Това е страхотен начин за овлажняване на кожата, когато страдате от розацея.

Ябълков оцет

Хората обикновено смятат, че ябълковият оцет лекува акне, но и много от тях твърдят, че той помага при розацея. Разредете го с вода, приложете го върху кожата си и оставете да действа 10 минути. Това ще намали зачервяването на кожата и ще пребори всички бактерии.

Алое вера

Алое вера действа охлаждащо и успокояващо на кожата, като има силен противовъзпалителен ефект. Може да се използва самостоятелно, но бихте могли да го смесите със гореспоменатите съставки.

Алоето има анти-бактериални свойства, които помагат за борбата с бактериите по кожата. Избягвайте продукта, ако сте бременни, кърмите или сте в менструация, защото това може да предизвика контракции на матката.

Куркума

Куркумата е лечебно растение, което може да се използва за облекчаване на кожни заболявания. Традиционното медицинско приложение включва приготвянето на паста, която се нанася върху засегнатите зони.

Освен че помага при розацеята, куркумата има ефект при възпаления, ухапвания от насекоми, гъбични инфекции, инфекции на очите, разраняване на устата и при натъртвания. Смесете малко от праха на растението с мед или алое вера и го приложете върху лицето си.

Ленено масло

Лененото масло има благоприятно действие върху засегнатите зони. То е част от различни козметични продукти, които се препоръчват при лечение на екземи, акне, псориазис, розацея.

Свързани статии

Лененото семе съдържа мастни киселини като омега-3 и омега-6, които са необходими за доброто състояние на нашия организъм. Нанесете го върху кожата, като това ще успокои възпалението и сърбежите.

Добре е да знаете, че когато се лекувате в домашни условия, не е задължително това, което помага на един, да има същия ефект при друг. Затова, преди да приложите някой от представените лекове, предварително тествайте на малък участък от вашата кожа!

Бъдете здрави!

Снимки: istock

Автор: Ангелина Ангелова

Коментирай