Здраве и красота

Заменете кафето със зелен чай

Зеленият чай елиминира лошия дъх и предпазва от рак

11.05.2016г. / 15 50ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичаме да започваме деня си с чаша ароматно кафе, а и да го консумираме през целия ден, защото тази напитка ни ободрява и освежава. Знаете ли, че чаят може да има много по-добър ефект в тонизирането?

Зеленият чай по-специално е полезен за нашето здраве и освен че ни ободрява, той също ни помага да свалим излишните килограми и намалява риска от развитието на някои видове рак. Ползите от неговата консумация не спират дотук. Вижте няколко добри причини да замените кафето със зелен чай.

Предпазва кожата

Всеки иска да има здрава, нежна и млада кожа. Кафето, когато е консумирано в големи количества, може да доведе до хормонални нарушения и да предизвика образуването на акне, екземи и псориазис.

Зеленият чай има положителен ефект върху най-големия орган в човешкото тяло – кожата, като я предпазва от ултравиолетовите лъчи, намалява риска от появата на меланом, а антиоксидантите в него забавят стареенето ѝ.

Зелен чай за здрави кости

Остеопорозата е коварно заболяване, срещу което никой не е застрахован. С напредване на възрастта плътността на костите намалява. Ето защо пийте всеки ден по една чаша зелен чай, за да ги укрепите.

Намалява риска от диабет

Диабетът е сериозно заболяване и много хора са застрашени от неговото развитие. Един от рисковите фактори е начинът на хранене. Когато подобрите менюто си, спортувате и намалите стреса, значително намалявате и риска от появата на диабет.

Поставете началото на вашия здравословен хранителен план, като замените няколкото чаши кафе с полезния зелен чай. Проучвания показват, че чаят повишава инсулиновата чувствителност и намалява нивото на кръвната захар.

Зеленият чай топи мазнините

Зеленият чай доказано ускорява метаболизма. Ето защо присъства във всяка диета като здравословна напитка.

Намалява риска от ракови заболявания

Доказано е, че редовната консумация на зелен чай може да намали риска от развитието на рак. Чаят е богат на антиоксиданти, които предпазват от появата на някои видове рак, като рак на гърдата, простата и дебелото черво.

Зеленият чай може да намали риска от болестта на Алцхаймер

С напредване на възрастта, нашият мозък е застрашен от развитието на коварни заболявания, като например болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Редовната употреба на зелен чай може да запази вашия мозък непокътнат в дългосрочен план.

Благодарение на високото съдържание на катехини, зеленият чай може да намали риска от развитие на невродегенеративно заболяване.

Зеленият чай може да намали риска от сърдечносъдови заболявания

Полезната напитка е една от най-подходящите за здраво сърце. Докато кафето оказва негативен ефект върху стойностите на холестерола, зеленият чай предпазва от повишаване на нивата му, заради високото съдържание на антиоксиданти.

Успокоява

Аминокиселината L-теанин, съдържаща се в зеления чай, освобождава повече допамин в мозъка, така нареченият щастлив хормон, което намалява нивото на стрес и успокоява нервната система.

Бори се срещу инфекции

Вероятно сте забелязали, че след консумацията на кафе имате неприятен дъх. Това няма да се случва, когато пиете зелен чай. Той е една от най-добрите билки за освежаване на дъха, тъй като убива всички бактерии в устната кухина, причиняващи лош дъх. Зеленият чай е и чудесно средство да засилите имунната система, особено в преходите между сезоните.

Свързани статии

Зеленият чай повишава концентрацията

Кафето ни прави по-бдителни и съсредоточени, но ефектът е краткосрочен. Когато консумираме зелен чай, той спомага за стимулиране на мозъчната дейност, защото има високо съдържание на аминокиселината L-теанин, която помага да бъдем по-ефективни във взимането на важни решения. За разлика от кафето, което носи чувство на безпокойство, чаят може да ни направи по-продуктивни и енергични.

Снимки: istock

Автор: Ангелина Ангелова

Коментирай