Здраве и красота

Страхът от отхвърляне пречи на отслабването

Жените с наднормено тегло страдат най-много от това

21.06.2016г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Страхът от отхвърляне е един от най-жестоките и негативно влияещи върху общото здраве на човек. Това доказва ново проучване на американски учени. Отхвърлянето от интимната половинка, в работата или пренебрегването в социалните кръгове, особено ако сте с наднормено тегло, причинява сериозни психологически проблеми.

Изследването е публикувано в Journal of Experimental Social Psychology и е проведено от изследователи от Университета в Санта Барбара, Калифорния. За целите на проучването са били поканени 160 участнички, които трябвало да заснемат аудио и видео презентация на себе си с цел запознанство с привлекателни мъже, търсещи половинка.

Видео материалите трябвало да бъдат показани на кандидатите от противоположния пол, пише shape.com.

Жените с наднормено тегло в тази група предварително знаели, че няма да бъдат избрани от секси мъжете, което значително повишило тревожността им. Те знаели, че телата им ще бъдат внимателно наблюдавани и оценявани, което предварително създало нагласа за отхвърляне.

При слабите дами нещата стояли по различен начин. Те страдали значително по-малко от страх от отхвърляне, защото имали увереност във физическите си качества.

Снимка: iStock

Изследователите открили на базата на резултатите, че независимо дали отхвърлянето се случва реално или не, страхът от него е способен да нанесе огромни психологически травми и да попречи на редуцирането на наднорменото тегло.

Самочувствието на тези жени било сериозно засегнато, тяхната тревожност била силно повишена. Учените са категорични, че жените с наднормено тегло е много малко вероятно да успеят да се справят с него именно заради страха от отхвърляне. Той пречи в отслабването и дори ги прави по-склонни към трупане на още излишно тегло, отколкото жените, очаквали да бъдат добре приети.

Страхът от отхвърляне може да доведе до дългосрочен спад в общото усещане за благополучие у жените с наднормено тегло, смятат учените. Това предизвиква много по-продължително време за премахване на излишните килограми, отколкото ако човек се чувства добре в тялото си.

Резултатът от дълбоко нагнетения страх от отхвърляне при жени с наднормено тегло в крайна сметка е силно влошено общо здраве и психологически проблеми.

Коментирай