Здраве и красота

8 факта за целулита

Целулитът няма нищо общо с наднорменото тегло

22.06.2016г. / 07 50ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

През летните месеци обикновено се отдаваме на почивки край басейна или морето. Искаме да постигнем красив бронзов загар, но има нещо, което ни притеснява, когато трябва да останем само по бански и това е целулитът.

Малко дами знаят, че продължителното излагане на слънце, влияе отрицателно на кожата и на целулита. Споделяме някои факти за портокаловата кожа, които е добре да знаете.

Има различни видове целулит

Има няколко различни вида целулит (оточен, твърд, мек) и трябва да сте наясно какъв тип имате, защото всеки се третира по различен начин. Мастните натрупвания под формата на целулит, наричани още „портокалова кожа“, се причиняват най-често от неправилно хранене, затова е важно да внимавате с храната, която консумирате.

Едематозни форми на целулит се получават вследствие на задържане на вода в организма, така че ограничаването на солта ще помогне за решение на този проблем. Фиброзен или възлест целулит се лекува чрез мезотерапия.

Целулитът няма нищо общо с наднорменото тегло

Ако имате портокалова кожа, това не означава непременно, че сте дебели, въпреки че прекомерното тегло, ще направи целулита по-изразен. Причината за появата на целулита настъпва, когато образуването на колаген в кожата отслабва, затова от това неприятно състояние могат да страдат както по-пълните, така и по-слабите.

Тесните дрехи могат да причинят целулит

Една от причините за портокаловата кожа е лошата циркулация на кръвта. Ако носите тесни дрехи по-често, вие увеличавате шансовете си за появата на целулит.

Повечето жени страдат от целулит

Около 90% от жените страдат от портокалова кожа. Тя се образува в пубертета и след това се развива в зависимост от неправилен хранителен режим и начин на живот. Жените са по-податливи за поява на целулит, тъй като структурата на съединителната им тъкан е различна от тази на мъжете.

Ексфолиране против целулит

Ексфолирането помага за отстраняване на мъртвите клетки по кожата, както и предотвратява появата на целулит. Масажирайте се редовно, като това ще подобри притока на кръв във вашето тяло, ще засили образуването на колаген и ще елиминира голяма част от подкожните мазнини.

Спортът помага при целулит

Бягането, бързото ходене, плуването предотвратяват появата на портокалова кожа. Ако работите зад бюро седнали дълги часове, постарайте се и да правите чести раздвижвания. Така ще подобрите циркулацията на кръвта. В противен случай няма да се отървете от целулита.

Вашите гени могат да бъдат виновни

Голяма част от болестите и недостатъците ни се крият в нашата ДНК. Ето защо се предполага, че целулитът може да се наследява.

Свързани статии

Целулитът може да бъде причинен от промяна в хормоните

Хормоналните сътресения през пубертета, по време на бременност, неправилна работа на щитовидната жлеза, могат да доведат до нарушения на процесите на регулиране на мастните отлагания и образуването на нова мастна тъкан.

Обмяната на вещества се забавя, вследствие на което мастните клетки в зоната на бедрата и корема хипертрофират. Така се появяват неравностите по кожата.

Снимки: istock

Автор: Ангелина Ангелова

Коментирай
Свободно време