Здраве и красота

4 лека при мазоли на краката

Отвара от лайка и зелен чай

02.08.2016г. / 07 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мазолите по краката са често срещан проблем, особено през летните месеци. Неприятните и болезнени мехурчета, предизвикват рани, които не само ни карат да се чувстваме дискомфортно, но и скриват красотата на нашите стъпала.

Обикновено тези мехурчета са пълни с прозрачна течност, но ако мазолите са силно възпалени, могат да задържат гной, кръв. Освен отварата от лайка, вижте кои домашни лекове могат да ви помогнат при мазоли.

Гел от алое вера

Ако нямате растението у дома или откъде да вземете листа от него, купете си 100% гел от алое. То е отличен лек за всякакви кожни наранявания. Богат е на съставки, които имат противовъзпалително действие и намаляват зачервяването и възпалението.

Тъй като гелът изобилства и от вода, хидратира добре проблемните области, като по този начин ускорява процеса на възстановяване (особено, ако мазолът вече се е спукал). Нанасяйте по няколко пъти на ден фин слой гел от алое вера, докато раната заздравее.

Зелен и черен чай

Тези два вида чай имат не само превъзходен вкус, но и редица ползи за здравето. Оказва се, че могат да бъдат и вашият домашен лек при мазоли. Съветваме ви винаги да имате от тях у дома, защото имат силно противовъзпалително действие.

Направете запарка от зелен или черен чай и я оставете да се охлади добре. След това напоете памучен тампон и го приложете като компрес върху мазола за 10-15 минути. Правете тази грижа няколко пъти на ден.

Витамин Е

Един от най-добрите витамини за здравето и красотата на кожата е витамин Е. Той стимулира процеса на възстановяване и предотвратява образуването на белези. За да третирате мазолите, вземете малко количество от витамина и го нанесете с леки масажни движения.

Оставете да попие добре в кожата без да изплаквате. Правете тази грижа 2-3 пъти на ден.

Свързани статии

Куркума

Куркумата е не само чудесна подправка за вашите ястия, но и естествен антисептик. Тя спомага за облекчаване на болката, намаляване на възпалението и предотвратяване развитието на инфекции.

Разбъркайте една чаена лъжичка куркума с малко вода, за да получите хомогенна и гъста смес. Поставете получената каша върху мазолите и след 10-15 минути изплакнете с хладка вода. Повторете процедурата 2-3 пъти на ден.

Снимка: istock

Коментирай