Здраве и красота

5 мита за диабета

Напълно погрешни схващания, на които да не вярваме

14.11.2016г. / 12 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По адрес на диабета се ширят всякакви митове. Много от тях не са верни, в други има капчица истина, но само капчица. На какво да не се доверявате по отношение на това коварно заболяване, засягащо все повече хора по света и у нас?

Ето и 5-те най-разпространени мита за диабета:

„Яденето на много захари може да предизвика диабет“

 

Това твърдение е абсолютно невярно. Истината е, че диабетът се предизвиква от нарушения в обмяната на веществата и функцията на панкреаса. Някои хора ядат предимно сладки неща цял живот и не само че нямат диабет, но и не пълнеят. Индивидуалните особености на метаболизма имат най-тежката дума.

„Диетата на диабетиците е изключително строга“

Много хора смятат, че ако имаш диабет не можеш да ядеш почти нищо. Диабетиците всъщност не гладуват. Вярно е, че те имат специална диета, но тя е богата и включва много разнообразни храни. Най-важното е да се консумират храни, които не повишават драстично кръвната захар.

„Въглехидратите са опасни за диабетиците“

Въглехидратите са необходимост, без която никой организъм не би могъл да функционира правилно. Вредни са добавените захари и рафинираните въглехидрати. Но натуралните такива, съдържащи се в плодовете и зеленчуците не само че не са вредни, но са задължителни за консумация. Без тях клетките не работят правилно.

 

„Трябва да се набляга на протеините, не на въглехидратите“

Това не е вярно. Тъй като повечето погрешни схващания обявяват въглехидратите за виновници за възникването на диабет, хората започват да наблягат на протеините в диетата си. Истината е, че нито едно основно хранително вещество не трябва да се изключва от менюто. Важното е да се спазва баланс в количеството.

„Можете да използвате лекарствата за диабет като лост за управление на количеството храна“

Погрешно се смята, че всеки диабетик може да си яде колкото и каквото си поиска, а след това да си сложи по-голяма доза инсулин или просто да изпие повече хапчета. Това е изключително опасно и не трябва да се прави без лекарски надзор.

Лечението се назначава и преценява само и единствено от лекар. А специалната диета е от голямо значение.

Снимки: iStock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Жаден за знания ( преди 7 години )