По адрес на диабета се ширят всякакви митове. Много от тях не са верни, в други има капчица истина, но само капчица. На какво да не се доверявате по отношение на това коварно заболяване, засягащо все повече хора по света и у нас?

Ето и 5-те най-разпространени мита за диабета:

„Яденето на много захари може да предизвика диабет“

 

Това твърдение е абсолютно невярно. Истината е, че диабетът се предизвиква от нарушения в обмяната на веществата и функцията на панкреаса. Някои хора ядат предимно сладки неща цял живот и не само че нямат диабет, но и не пълнеят. Индивидуалните особености на метаболизма имат най-тежката дума.

„Диетата на диабетиците е изключително строга“

Много хора смятат, че ако имаш диабет не можеш да ядеш почти нищо. Диабетиците всъщност не гладуват. Вярно е, че те имат специална диета, но тя е богата и включва много разнообразни храни. Най-важното е да се консумират храни, които не повишават драстично кръвната захар.

„Въглехидратите са опасни за диабетиците“

Въглехидратите са необходимост, без която никой организъм не би могъл да функционира правилно. Вредни са добавените захари и рафинираните въглехидрати. Но натуралните такива, съдържащи се в плодовете и зеленчуците не само че не са вредни, но са задължителни за консумация. Без тях клетките не работят правилно.

Още по темата

 

„Трябва да се набляга на протеините, не на въглехидратите“

Това не е вярно. Тъй като повечето погрешни схващания обявяват въглехидратите за виновници за възникването на диабет, хората започват да наблягат на протеините в диетата си. Истината е, че нито едно основно хранително вещество не трябва да се изключва от менюто. Важното е да се спазва баланс в количеството.

„Можете да използвате лекарствата за диабет като лост за управление на количеството храна“

Погрешно се смята, че всеки диабетик може да си яде колкото и каквото си поиска, а след това да си сложи по-голяма доза инсулин или просто да изпие повече хапчета. Това е изключително опасно и не трябва да се прави без лекарски надзор.

Лечението се назначава и преценява само и единствено от лекар. А специалната диета е от голямо значение.

Снимки: iStock