Здраве и красота

Как бременността може да отключи лупус?

Автоимунно заболяване, провокирано понякога при бременност и раждане

02.02.2017г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпреки че по принцип повечето жени скоро след раждането се връщат към нормалното си състояние, бременността и раждането могат да провокират редица състояния и заболявания. Едно от тях е лупусът.

Забелязването на лупуса често е трудно. Представете си, че след разходка с бебето на плажа примерно забелязвате странен обрив по лицето си – червеникав, петнист, покриващ като маска страните ви и горната част на носа. Помисляте си, че сте изгоряла, но обривът не изчезва.

След това вдигате 38 градуса температура, която не можете да свалите цяла седмица. Чувствате се като смазана, но отново не обръщате внимание, докато една сутрин се събуждате с остри болки в двете китки. Сега вече сте убедени, че нещо не е наред.

Какво ви има?

Възможно е да страдате от лупус – заболяване, при което имунната ви система престава да функционира добре и атакува здравите тъкани. Това може да доведе до увреждане на различни части на тялото, включително кожата, ставите, бъбреците, белите дробове, сърцето, кръвоносните съдове.

При някои протича сравнително леко, но при други състоянието силно се обостря. Почти всички хора с лупус имат периоди, в които симптомите се утежняват, и други, при които те напълно изчезват.

Лупусът, както и останалите автоимунни заболявания е много по-често срещан при жените, отколкото при мъжете. Сред жените по-често биват засегнати тези с афроамерикански, латиноамерикански, индиански и азиатски произход.

Защо се появи точно сега?

Лупусът често се проявява за първи път по време на бременността или веднага след раждането. Точната причина е неизвестна, но много лекари смятат, че от значение са различни генетични и хормонални предразположения, както и фактори на околната среда. Изследванията подсказват, че хормоните на бременността се отразяват на имунната система и вероятно играят роля при автоимунните заболявания, включително при лупус.

Какви са симптомите?

Симптомите на лупус при различните хора могат силно да варират. Възможно е да се проявяват и да изчезват, като при това обикновено не се изразяват едновременно всичките. Сред най-честите са: обрив по бузите и горната част на носа (във формата на пеперуда), артрит (болки в ставите, схващане, отоци), необяснима треска, умора, гадене, повръщане, синдром на Рейно (втвърдяване или побледняване на крайните части на тялото при излагане на студ), косопад. При по-тежките случаи се наблюдават замаяност и проблеми със зрението, бъбреците, сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове.

Възможно ли е да се предаде на бебето?

Не. Повечето бебета на майки с лупус са здрави. Малък процент (около 3 на 100) развиват т. нар. неонатален лупус, който обаче не е същият като на майката. Неонаталният лупус обикновено се проявява с обрив и анормални стойности при кръвните изследвания и изчезва до няколко месеца след раждането.

При някои бебета на майки с лупус обаче се наблюдават проблеми със сърцето, така че е важно състоянието им внимателно да се следи от педиатър.

Как се диагностицира лупус?

Американската Академия по ревматология е определила критерии за диагностицирането на лупус. За да бъде поставена тази диагноза, е необходимо симптомите или лабораторните показатели на пациента да отговарят на четири от единадесет критерия. При подозрение лекарите ще снемат пълна анамнеза и ще извършат обстоен преглед.

При лабораторните изследвания се търсят антитела и се прави скрининг за анормални състояния.

Как се лекува?

Тъй като при всички хора болестта протича различно, лечението се определя според конкретния случай. Използват се нестероидни противовъзпалителни лекарства за намаляване на възпалението и отоците в ставите, стероидни и други средства за потискане на имунната система, за да се овладее повишената имунна реакция при пациенти с лупус.

Лупусът пречи ли на кърменето?

Зависи. При много жени с лупус те могат да кърмят, но при някои не се препоръчва. Определени лекарства (например стероидните препарати) намаляват образуването на мляко. Други пък преминават в кърмата и могат да навредят на бебето. Обсъдете своя случай с лекаря.

* * *
Из „Наръчник за оцеляване на младата майка“ от д-р Дженифър Уайдър
Издателство „Кибеа“
Снимки: iStock

Коментирай