Как да отслабнем най-бързо без да се измъчваме? Това е най-големият въпрос, който вълнува и жени, и мъже с наднормено тегло.

Да влезем във форма не е никак лесно, но не е задължително да спазваме изтощителни, мъчителни диети, които ни карат да се чувстваме зле, отпаднали, раздразнени и вечно гладни.

Има някои изпитани методи на правилното хранене, които при стриктно спазване дават невероятен ефект и ви помагат да отслабнете по-бързо, отколкото сте предполагали.

1. Пиенето на вода по време на хранене и около храненията през деня помага да заситите глада по-лесно, защото запълва стомаха. Освен това добрата хидратация е от голямо значение за отслабването и обработката на хранителните вещества.

2. Закусвайте. Много хора не закусват, а това е голяма грешка. Прегладняването до обяд и след обяд води до преяждане и консумация на бързи пакетирани храни. От тях се пълнее повече от това да изядеш един шоколад наведнъж по простата причина, че поставен в стресова ситуация на глад, организмът складира приетата храна в мастни депа.

3. Нека вечерята да не е най-обилното ви хранене. Най-много калории можете да си позволите да приемете на закуска. На обяд порцията трябва да е отново питателна, но не чак толкова обилна. Вечерята трябва да е най-оскъдна, за предпочитане супа или прясна салата. Така вечерта и през нощта организмът ви ще има възможността да обработи по-лесно и правилно приетите калории през деня без те да ви се лепят.

4. Фокусирайте се върху зеленчуците и плодовете. Тази стратегия е за предпочитане пред консумацията на по-малки количества въглехидрати и по-малко мазнини. Така ще се заситите с фибри, които държат глада далече от вас за няколко часа.

5. Прекратете пиенето на газирани и сладки напитки. Те товарят организма ви с невероятно много излишни калории. В добавка към храната, която сте погълнали, сладките и газирани напитки се явяват последната капка, която прелива чашата на метаболизма ви. Резултатът е трупане на килограми.

6. Яжте плодове за десерт. Не яжте сладкиши и десерти. Плодовете са най-добрата алтернатива за здравословен десерт след хранене.

7. Спрете със солените готови закуски. Междинните хранения трябва да са предимно от зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни и такива, богати на натурални протеини и мастни киселини. Не посягайте към обилно осолените крекери, чипсове, солети и други подобни. Солта в тях е в огромни количества и причинява задръжка на течности, образуване на целулит и способства складирането на мазнини в мастните депа.

Още по темата

8. Избягвайте дъвките, напитките и другите храни „без захар“. Щом тези храни биват рекламирани като несъдържащи захар или диетични, то те са препълнени с изкуствени подсладители, в пъти по-сладки от обикновената захар. Това причинява резки покачвания на кръвната захар и инсулина, което способства за скоростно напълняване, освен че повишава риска от диабет.

9. Яжте наистина бавно. От голямо значение е да обработвате максимално храната си още в устата. Така организмът я метаболизира по-лесно и правилно след това.

10. Наблегнете на високоинтензивните тренировки. Кардиото и интензивните упражнения, които ви карат да напрегнете силите си и да се задъхате помагат най-качествено в бързото и здравословно отслабване, както и за стимулирането на метаболизма.

Снимка: iStock