Портокалите са много полезен плод. Богати са на витамини и полезни вещества. Същото се отнася и за кората на портокала, която всички ние изхвърляме. В нея обаче са концентрирани много по-големи количества хранителни вещества, които заслужават нашето внимание.

Кои са невероятните ползи от консумацията на портокалови корички?

Намаляват холестерола и кръвното налягане

Портокаловата кора и бялата пулпа под нея, както и разбира се сърцевината на плода, са изключително богати на хесперидини. Това е флавоноид с множество ползи за здравето, включително за намаляване на холестерола и кръвното налягане.

Защо да ядем кивито с кората?


Ето защо хесперидинът е активна съставка в някои лекарства и хранителни добавки за контрол на холестерола и кръвното налягане.

Действат противоалергично

В портокаловите кори се съдържат естествени противоалергични вещества, които потискат освобождаването на хистамин. Това вещество отключва имунен отговор към даден алерген. Консумацията на портокаловата кора и бялата пулпа помага за потискане на алергичните реакции и симптоми.

Имат противовъзпалителни свойства

Биохимикалите в портокаловите кори имат сходни свойства с противовъзпалителното вещество индометацин, сочат изследвания по темата. Ето защо можете да консумирате портокалови корички вместо да взимате противовъзпалителни таблетки с неприятни странични ефекти.

Подобряват здравето на устната кухина

Гризането на портокалови кори премахва зъбната плака. Антиоксидантите в коричките проникват във венеца и потискат растежа на болестотворни микроорганизми. Това предпазва устната кухина от различни заболявания.

Повишават имунната система

Портокалите са много богати на витамин С. Той повишава имунната защита на организма. Концентрацията на полезния витамин е много по-голяма в кората на плода.

Още по темата

Имат противоракови свойства

Според изследване, публикувано в списание BioMed Research International, портокаловите кори съдържат много широк спектър от полезни вещества с доказано фармакологично действие. Те повишават защитните сили на клетките и потискат възможността за делене на злокачествените такива. Това е силно доказателство за полезното действие на портокаловите кори.

Водата от сладките картофи помага в отслабването

В доклада, цитиран от spoonuniversity.com се казва още, че полиметоксифлавоните в портокаловите кори инхибират канцерогенезата чрез механизми за блокиране на метастазите и мобилността на раковите клетки в кръвоносната система. Това предотвратява и повторната поява на тумори след успешно лечение.

Подобряват функцията на храносмилателната система

В портокаловите кори се съдържат множество концентрирани фибри и неразтворими полизахариди, които подпомагат функцията на храносмилателната система и стимулират перисталтиката на червата.

Помагат за отслабване

Портокаловите кори са бедни на калории. Консумацията им помага за отслабване, тъй като засищат, но не товарят организма с излишни калории. Фибрите в тях също допринасят за ускоряване на метаболизма.

Снимки: pixabay