Здраве и красота

7 храни, „забранени“ при хипофункция на щитовидната жлеза

Внимавайте с мазните храни

12.10.2017г. / 11 14ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хипотиреоидизмът може да бъде труден за контролиране. За хората страдащи от забавена функция на щитовидната жлеза е много важно да спазват хранителен режим и да спортуват активно. Що се отнася до храната, трябва да знаят, че някои хранителни вещества оказват силно влияние не само върху функцията на щитовидната жлеза, но и върху целия организъм.

Тъй като ще ви бъде трудно да изключите напълно от менюто си долуизброените храни, опитайте се да ги консумирате колкото се може по-рядко и в малки количества. Споделяме 7 храни, „забранени“ при хипофункция на щитовидната жлеза.

Соя

Хормонът естроген може да повлияе на способността на тялото да използва хормона на щитовидната жлеза, казват специалисти. Соята съдържа растителен фитоестроген и някои учени смятат, че твърде много соя може да увеличи риска от хипотиреоидизъм. Хората с това състояние е добре да намалят приема на соеви продукти.

Кои трикове за отслабване работят и кои – не?

Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи и зеле, могат да повлияят на производството на тиреоиден хормон, особено при хора, които имат йоден дефицит. Консумацията им може да блокира способността на щитовидната жлеза да абсорбира йод, което е от съществено значение за нормалната функция на този орган.

Хората с хипотиреоидизъм е добре да ограничат и консумацията на брюкселско зеле, карфиол, зеле, ряпа и боб. Термичната обработка на зеленчуците все пак може да намали ефекта им върху щитовидната жлеза.

Топ 10 чайове при запек

Мазни храни

Установено е, че мазнините нарушават способността на организма да абсорбира лекарства за заместване на хормоните на щитовидната жлеза. Мазнините също могат да повлияят на способността на щитовидната жлеза да произвежда хормони.

Страдащите от хипофункция на щитовидната жлеза е добре да не включват в менюто си пържени храни, да намалят приема на мазнини от източници като масло, майонеза, маргарин, мазни меса, колбаси и други.

Сладкиши

Хипотиреоидизмът може да забави метаболизма на организма, което значи, че е много важно как се храните. Избягвайте храните, които съдържат рафинирана захар, а най-добре е да ги премахнете изцяло от вашата диета. Те носят много калории и почти никаква хранителна стойност.

Преработени храни

Преработените храни обикновено съдържат много натрий, а хората с хипотиреоидизъм трябва да избягват натрия. С недостатъчна активност на щитовидната жлеза, се увеличава рискът от високо кръвно налягане и твърде многото натрий допълнително увеличава този риск.

Ето защо забравете за преработените храни, като чипсове, снаксове, замразени пилешки деликатеси готови за пържене, полуфабрикати готови само след 5 минути притопляне, колбаси и други.

Излишно количество фибри

Фибрите са полезни за здравето, но когато се прекали с техния прием, могат да имат негативен ефект върху пациенти с хипофункция на щитовидната жлеза. Диетични фибри се съдържат в пълнозърнестите храни, зеленчуците, плодовете, боб и бобови растения.

Свързани статии

Когато се прекали с консумацията на тези храни, се засяга храносмилателната система и това може да повлияе на усвояването на лекарства за заместване на хормоните на щитовидната жлеза. Препоръчителният дневен прием на фибри за възрастни е 20 – 35 грама.

Алкохол

Колко често и в какви количества консумирате алкохол? Консумацията на алкохол може да доведе до поражения върху нивата на тиреоидния хормон в организма и способността на щитовидната жлеза да произвежда хормона. В идеалния случай, хората с хипотиреоидизъм трябва да изключат напълно алкохола или да пият с мярка и то в редки случаи.

Снимка: istock

Коментирай