Здраве и красота

Зимната ряпа дайкон и ползите й за здравето

Интересен вкус от изтока

21.10.2017г. / 06 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дайкон е невероятен кореноплоден зеленчук. Той има редица заслужаващи внимание полезни свойства. Мощен е в превенцията на рак, засилва имунната система, потиска възпалението и подобрява храносмилането.

Какво представлява дайкон?

Дайкон е вид зимна ряпа, произхождаща от Азия. Особено почитана е в японската кухня. Репичките се делят най-основно на два големи дяла сортове – европейски и азиатски. Дайкон спада към азиатските, но не пречи да се отглежда и консумира и у нас.

Принадлежи към семейство Кръстоцветни, които са известни с множеството си ползи за здравето и организма.

Дайкон има бял цвят на коренището, леко издължен, както и бързорастящи листа. Както коренът, така и листата съдържат множество полезни вещества, важни за здравето.

Просото и ползите му за здравето

С този прекрасен зеленчук могат да се приготвят супи, салати, къри, ястия с ориз и зеленчуци, печени гозби.

Сокът от дайкон също е много полезен, подобно на този на червеното цвекло.

Кои са най-впечатляващите здравословни качества на зимната ряпа дайкон?

1. Подобрява здравето на дихателните пътища.

Комбинацията от антибактериални и антивирусни вещества в състава на дайкон помага за укрепване на респираторните пътища. Консумацията на полезния зеленчук ускорява оздравителните процеси при респираторни инфекции, убива бактериите и улеснява отхрачването при продуктивна кашлица.

2. Стимулира храносмилането.

Коренът и сокът на дайкон улесняват храносмилателните процеси. В него се съдържат храносмилателни ензими, включително амилаза и естераза, намиращи се в човешкия организъм. С тяхна помощ по-лесно се разграждат протеините, мазнините и въглехидратите.

3. Детоксикира цялото тяло.

Дайкон е мощен диуретик, стимулиращ уринирането. Той помага на бъбреците и пикочните пътища да функционират по-лесно и качествено.

4. Силен е в превенцията на рак.

В този сорт зимна ряпа се съдържат много мощни антиоксиданти, фенолни съединения, които доказано потискат развитието на някои видове рак, включително рак на стомаха, дебелото черво, хранопровода.

Здравословни ползи от консумацията на лук

Свързани статии

5. Укрепва имунната система.

Дайкон е много богат на витамин С корен. Той повишава имунните защити на организма.

6. Има противовъзпалителен ефект.

В полезната зимна ряпа има силни противовъзпалителни вещества, които помагат за потискане на артритни болки, при лечение на подагра, при наранявания и напрежение в мускулите. Така и работата на сърцето се облекчава.

Още важни ползи за здравето от дайкон:

  • помага в отслабването
  • грижи се за кожата
  • прави костите по-здрави
Коментирай