Едно от най-неприятните и неестетични неща, с които можем да се сдобием е херпесът. Херпесът е инфекция, причинена от вируса на херпес симплекс. Щамът, който засяга областта на лицето, се нарича тип 1 или HSV-1. Тип 2, или HSV-2, обикновено засяга гениталната област.

Болки, сърбеж, мехури... Казват, че веднъж появил се на определено място, при спад на имунитет, стрес, умора, херпесът отново ще се появи пак там, където е бил предишния път.

Освен с нанасянето на специални мехлеми за третиране на херпес, пробваме и народни методи за лечение като мазане с ракия, компрес с чесън. Някои билки също може да са ефикасни при този проблем, вижте кои.

Маточина

Маточината, наричана и лимонов балсам (Melissa officinalis) има приятен аромат, а листата ѝ са богати на етерично масло и някои билкари ги използват за приготвянето на чайове за лечение на бактериални, гъбични и вирусни инфекции. Маточината е и седативна билка (успокояваща), полезна при стрес и безсъние. Спомага за по-бързото лечение на язви на херпес.

Билката има по-силен ефект, ако с нея се започне още в началото при поява на херпеса. Специалисти съветват маточината да не се комбинира с други седативни медикаменти и билки. Може да си приготвите чай от маточина, да потърсите мехлем, който е базиран на нейните етерични масла или да пробвате да мажете херпеса с отвара от билката.

Натурални продукти, които никога да не слагате върху лицето си

Жълт кантарион

Жълтият кантарион или Hypericum perforatum е многогодишен храст с малки жълти цветчета. Това е една от билките, които се препоръчват при болки и депресия. Жълтият кантарион е богат на флавоноиди и фенолни съединения, като хиперицин и хиперфорин. Той има силни антивирусни свойства.

Можете да приемате чай от билката или да мажете херпеса с отвара приготвена от нея. Маслото от жълт кантарион също може да помогне за лечението на херпеси. Важно е да не приемате билката, ако се налага да взимате антидепресанти.

Още по темата

Корен от женско биле

Коренът от женско биле (сладък корен, сладник), има дълга история на употреба при лечението на язви и други стомашно-чревни проблеми. Билката съдържа флавоноиди и сапонини и има противовъзпалителни, антивирусни и имуностимулиращи свойства.

5 признака на дефицит на протеини

Смята се, че може да помогне при херпес симплекс. Чаят от билката може да помогне и за облекчаване на възпалените мехури и за намаляване на стреса, който може да предизвика друго огнище на херпес. Ако имате високо кръвно, приемът на билката не се препоръчва.