Здраве и красота

Симптоми на възпалена жлъчка

От значение е бързата реакция

23.02.2018г. / 08 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Жлъчният мехур, най-често наричан жлъчка в разговорния език, е важен орган, подпомагащ разграждането на мазнините в тялото.

Жлъчката е прикрепена към черния дроб и панкреаса. В нея се складира специална алкалоидна течност – жлъчен сок, който подпомага метаболизирането на наситените мазнини.

Нейната работа е от особено значение. Трудната ѝ задача обаче понякога е възпрепятствана от различни метаболитни нарушения или злоупотреба с консумацията на мазнини. Когато в тялото започне да се складира повече холестерол има опасност в жлъчния мехур да започнат да се образуват кристали.

Предупредителни сигнали за бъбречни заболявания

Натрупването на тези кристали впоследствие е предпоставка за поява на жлъчни камъни, някои от които могат да достигнат размерите на топка за голф.

Кои са симптомите на проблеми с жлъчния мехур (жлъчката), на които да обърнете ранно внимание?

Коремна болка

Най-ясният и явен признак, че имате камъни в жлъчката е коремната пареща, силна болка. Тази болка се появява най-често след консумация на мазни храни или такива, съдържащи мазнини. Болката може да е толкова силна и опасваща, че да достигне чак до дясното рамо в по-тежки случаи.

Гадене и повръщане

Ако камъкът заседне в жлъчните пътища, през които преминават храносмилателни ензими, причинявайки възпаление, подуване и силна болка, могат да се появят и гадене и повръщане. Ако изпитвате подобни симптоми след консумация на храна, необясними на пръв поглед, посетете лекар, за да се провери дали наистина не е жлъчно-каменна криза.

Парещи киселини в хранопровода

Някои от симптомите на жлъчно-каменна болест имитират тези при гастроезофагеален рефлукс. Един от тях е връщането на киселини в хранопровода. Киселините атакуват веднага след хранене или скоро след това. Може да се появи и хълцане и оригване.

5 признака, че черният ви дроб е подложен на стрес

Свързани статии

Жълтеница

Ако камък блокира жлъчния канал, който се използва за изпращането на жлъчен сок към стомаха и червата, цялата система блокира. Натрупването и концентрацията на билирубин в жлъчния мехур причинява пожълтяване на кожата и склерите на очите.

Тъмна урина, светли изпражнения

Правилният разпад на билирубина определя цвета на урината и фекалиите. Ако той е нарушен, цветът на екскрементите се променя.

Треска, висока температура, сърцебиене

Тези симптоми, придружени с коремна болка са много характерни за жлъчен проблем. При появата им трябва да се направи незабавен преглед от лекар.

Коментирай