Здраве и красота

Медицински причини непрекъснато да ви е студено

Не съществува понятие като „просто зиморничав“

05.04.2018г. / 07 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На някои хора просто им е студено, независимо дали околната температура си е напълно в рамките на нормалното и приятното. Студени крайници, зъзнене, непрекъснато желание да са дебело облечени – на тези симптоми често казваме „той си е зиморничав“. 

Но зад това привидно нормално индивидуално усещане за студ всъщност могат да се крият някои медицински състояния. Кои са те?

Дефицит на желязо

Липсата или недостигът на желязо причиняват анемия. Анемията от своя страна оставя усещане за студ у страдащия. Ръцете и краката непрекъснато са ледени. Състоянието е предизвикано от намаленото количество кислород в кръвта, заради ниското желязо. Неговата функция е да подпомага транспорта на кислород. Когато желязото е ниско, хемоглобинът също спада, а заедно с тях се затруднява и транспортът на кислород.

Състояния на краката, които подсказват за здравословен проблем

Дефицит на витамин В12

Недостигът на този витамин може да предизвика усещане за студ, подобно на анемията. Освен зиморничавост при дефицит на витамин В12 може да се появят и изтръпване, ниски нива на енергия, лесна уморяемост.

Заболяване на щитовидната жлеза 

Недостигът на хормони на щитовидната жлеза или намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) причинява усещане за студ през повечето време. При хипотиреоидизъм е налице много забавен метаболизъм, което е в основата на тези симптоми.

Поднормено тегло

Прекалено слабите хора в някои случаи се чувстват сякаш измръзват при достатъчно нормална температура навън или в затворени помещения. Студено им е дори когато са добре облечени. Причината е в опасно ниското количество подкожна мазнина, която е необходима за терморегулацията и предпазването на вътрешните органи и системи от измръзване.

Недоспиване 

Сънят осигурява здравословното протичане на невероятно много процеси в организма. Хроничното недоспиване предизвиква не само усещане за студ, но и умора, забавен метаболизъм, спад в имунната система, риск от диабет и сърдечносъдови заболявания, депресия.

Дехидратация

Много хора не подозират, че се намират в лека форма на дехидратация, защото не пият достатъчно вода през деня. Тя може да предизвика усещане за студ.

Усложнения от диабет

Диабетиците развиват диабетна невропатия с времето, най-вече ако не се грижат добре за стойностите на кръвната захар. При този тип усложнение се увреждат периферните нерви в крайниците, което води до усещане за студ, изтръпване, мравучкане.

5 симптома на дефицит на хранителни вещества, личащи в огледалото

Свързани статии

Не консумирате достатъчно мазнини

Полезните мазнини подобряват терморегулацията на тялото и запазват топлината вътре в него.

Синдром на Рейно

Заболяването не е от най-разпространените, но все пак е възможно заради него да ви е студено. Характерно при синдрома на Рейно е, че пръстите на ръцете или краката измръзват без видима причина до степен да побелеят. В напреднал нелекуван стадий на заболяването може да се стигне и до ампутация на пръсти заради измръзване, тъй като кръвоносните съдове се свиват до такава степен, че отнемат достъпа на кръвта и кислорода до тъканите.

Нямате достатъчно мускули 

Мускулната маса е от голямо значение за терморегулацията и усещането за студ или горещина. Не е нужно да имате развити бодибилдърски мускули. И по-леките упражнения развиват добре мускулната маса и спомагат за подобряване на усещането за студ.

Коментирай
1 rate up comment 3 rate down comment
.... ( преди 6 години )