Здраве и красота

Причини пролетта да е най-доброто време за отслабване

Тогава изгаряме най-бързо мазнините

24.04.2018г. / 15 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пролетта е прекрасен сезон от годината. Цялата природа се обновява, животът се разлиства наново и е време за ново начало.

Това важи и за фигурата ви. Пролетта е идеалният момент да започнете диета за отслабване и прочистване след зимата. И това не е просто народно схващане. Има причини, поради които този период от годината е най-подходящ за практики, свързани с извайване на фигурата и топене на мазнини.

Вие сте по-малко гладни заради нарастващите температури

Физиологично хората изпитват повече глад през зимата, тъй като храната дава енергия за стопляне на тялото. Според изследванията хората консумират средно по 86 калории допълнително през зимата. Някои дори повече.

Пролетна антицелулитна диета

Апетитът през пролетта намалява по естествен път. През лятото спада още по-драстично заради жегите. Това е идеален момент за отслабване, от който да се възползвате.

Човек изгаря повече калории в топло време

Това е още един физиологичен механизъм, от който можете да се възползвате. Когато е студено, тялото включва режим на съхранение на мазнини, за да си осигури енергия и топлина. С настъпването на пролетта самото повишено изпотяване и движение на тялото автоматично ускорява изгарянето на мазнини.

Ако спазвате здравословен хранителен режим с редукция на излишни калории и вредни храни, ще пожънете по-бърз успех.

Настроението е по-приповдигнато 

Слънчевите лъчи, цъфтежът на растенията, по-високите температури, дори пролетният дъжд действат ободряващо на настроението. Добро настроение означава по-високи нива на серотонин. А когато хормоните на щастието се повишат в тялото, нуждата от излишни хранителни вещества и калории пропорционално намалява. Човек изпитва по-малко глад и апетит за калорична храна.

5 здравословни навика от 5 популярни диети

Витамин D помага в отслабването

През зимата количествата на витамин D в тялото естествено намаляват заради слабата осветеност през сезона. През пролетта осветеността постепенно се увеличава. Слънчевите лъчи си пробиват път, денят става по-дълъг, което също предполага повече витамин D. 

Този важен витамин отговаря за здравето на имунната система, храносмилането, регулира метаболизма и затлъстяването. Полезен е в борбата с инсулиновата резистентност, която води до наднормено тегло и повишен риск от диабет.

По-лесно е да намерите полезна храна

Пролетните продукти са пресни, вкусни, богати на витамини и минерали. Ако през зимата сте били принудени да се храните с оранжерийни плодове и зеленчуци, бедни на полезни вещества, пролетта ви дава възможност да поправите тази нечестност спрямо организма ви.

Коментирай