Здраве и красота

5 ползи от консумацията на суши

Помага за синтеза на червени кръвни клетки

09.08.2018г. / 12 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Суши е едно от най-популярните японски ястия. Има много и различни вариации на суши, включително и такива за вегетарианци. Консумацията на суши ни помага да поддържаме добро тегло, осигурява ни омега-3 и омега-6 мастни киселини. Кои са останалите ползи за здравето?

От съществено значение за функцията на щитовидната жлеза

Традиционен елемент в приготвянето на суши е неговата обвивка, която обикновено се състои от морски водорасли, известни като нори. Водораслите съдържат големи количества йод, който е от съществено значение за здравето на щитовидната жлеза.

Въпреки че не всички заболявания на щитовидната жлеза са причинени от дефицит на йод, минералът има силна връзка с общата функция на щитовидната жлеза.

8 ползи от консумацията на цикория

Помага за синтеза на червени кръвни клетки

Ако страдате от анемия, хапвайте суши. Доброто функциониране на щитовидната жлеза е от съществено значение за броя на кръвните клетки.

Според някои проучвания ниският брой на червените кръвни клетки се свързва с недостатъчна активност на щитовидната жлеза. Освен това водораслите са богати на желязо, което намалява риска от анемия – още една добра причина да хапвате по-често суши.

Апетитни факти за японската кухня

За красива коса

Един от най-големите индикатори, че нещо не е наред със здравето ви е състоянието на косата, кожата и ноктите. Протеините, които ни осигуряват рибата и водораслите, спомагат за подобряване състоянието на кожата.

Свързани статии

Укрепва костите

В 30 грама морски водорасли се съдържат около 17 мг калций, който е важен за здравето на костите.

По-голямата част от калция в тялото ви се съхранява в костите и зъбите ви. Твърде малкото калций може да доведе до по-лесното им разрушаване, което води след себе си остеопороза, особено при жени над 50-годишна възраст.

Регулира нивата на натрий

Ниските нива на калий в организма се свързват с високото кръвно налягане, инфаркт и инсулт. Ето защо е важно да следим за баланса между калий и натрий в организма, който е от съществено значение. Оризът, който се съдържа в сушито е чудесен източник на калий и спомага за калиево-натриевия баланс.

Коментирай