Здраве и красота

Причини за оскъден менструален цикъл

Какво може да предизвиква слабо кървене

30.08.2018г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Необичайното слабо кървене по време на менструация се нарича хипоменорея. То обикновено се дължи на хормонални дисбаланси в тялото, но причините могат да се крият и другаде. 

Повечето жени се оплакват от предменструален синдром и болки и спазми по време на самото кървене. При някои протичането е особено тежко. Характерно при жените с оскъден цикъл е, че в повечето случаи тези симптоми липсват. 

Причини за пропуснат цикъл, различни от бременност

Какви могат да са причините са оскъден менструален цикъл?

Бременност 

Повечето жени спират да имат менструален цикъл, когато забременеят. При някои обаче се наблюдава оскъдно кървене, докато оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната стена. Ненормално леката менструация може да е сигнал и за извънматочна бременност, която е опасна и налага незабавна намеса на специалист. 

Рязко повишаване или понижаване на телесното тегло 

Внезапните промени в теглото могат да окажат влияние върху хормоните. Това се случва най-вече при отслабване или напълняване с много килограми. Ако е налице дисбаланс в протеините, въглехидратите и мазнините, които приемате с храната, е много вероятно да се наблюдава оскъдно кървене при цикъл. 

Силен стрес 

Натрупването на стрес в организма може да доведе до хормонални изменения, следствие на които е промяната в менструацията. Силен фактор са и внезапните стресови ситуации в ежедневието, които могат да причинят емоционални и физически промени.  

Свързани статии

Повишена функция на щитовидната жлеза 

При хипертиреоидизма организмът се насища с прекалено големи количества тироидни хормони. Те потискат функцията на яйчниците, повишават кръвното налягане, ускоряват пулса, причиняват крампи, изпотяване. Ако имате оскъден цикъл, една от възможните причини за това може да се крие в щитовидната ви жлеза. 

Цветът на менструацията подсказва за здравословни проблеми

Противозачатъчни 

Една от най-честите причини за оскъден менструален цикъл е приемът на противозачатъчни. Въпреки че повечето нови препарати за контрол на раждаемостта са ниско дозирани с хормони, те повлияват на някои жени, предизвиквайки прекалено слабо кървене. 

Синдром на поликистозните яйчници 

При това състояние организмът се насища с андрогени – мъжки полови хормони, които потискат функцията на яйчниците и намаляват нивата на женските полови хормони. Резултатът е оскъден цикъл, косопад, окосмяване на нежелани места, мазна кожа и коса, поява на акне, наднормено тегло.

Коментирай