Здраве и красота

Изненадващи признаци, че ще доживеете до 100

Какво правят столетниците в ежедневието си, за да доживеят до преклонната възраст

11.09.2018г. / 14 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки мечтае да има дълъг живот. Да доживеем поне до едно пълно столетие и то в добро здраве – това си пожелаваме по всякакви поводи.

От векове хората размишляват върху факторите, които оказват влияние на продължителността на живота. Редица изследвания са достигнали до заключението, че определени обстоятелства допринасят за увеличаване на шансовете за достигане до столетие или поне приближаване до тази заветна възраст.

7-те храни за дълголетие

Ще ви запознаем с признаците, че има доста голяма вероятност да доживеете до 100. Ето кои са те.

Имате плосък корем дори след менопауза 

Жените, които имат излишни коремни мазнини имат по-висок риск от преждевременна смърт. В периода на менопаузата, когато хормоните в организма съвсем са се променили е от голямо значение теглото да бъде оптимално, най-вече в областта на талията.

Като тийнейджър сте имали оптимално тегло 

Изследване, публикувано в Journal of Pediatrics изследва случаите на 137 американци от раждането до 28-ата им година. Учените констатират, че хората с наднормено тегло в тийнейджърските си години имали с до 14% по-висок риск от отключване на диабет тип 2, отколкото останалите.

Обичате да ядете малини с овесените ядки 

Ако сте от хората, които обожават тази комбинация и често си я приготвят, то вероятността да доживеете столетие е по-голяма. Овесените ядки, малините и киселото мляко дават полезни вещества на сърцето, предпазвайки ви от сърдечносъдови заболявания с до 17% повече, отколкото ако ядете само овесени ядки.

5-те прости тайни на дълголетието

Следите приетите калории 

Не само количеството, но и качеството на калориите е от значение и това оказва своето влияние, даже след години.

Обичате чай

И черният, и зеленият чай имат своите ползи. Ако не се лишавате от тях, значи правите много добра услуга на тялото си. Японците са едни от най-прочутите дълголетници в света, а както знаем, чаят заема основно място в културата и традиционния им начин на хранене.

Свързани статии

Избягвате газираното 

Колкото по-малко посягате към газираните напитки, толкова по-добро ще е здравето ви. Ще се предпазите от метаболитен синдром, високо кръвно налягане, висок инсулин, висока кръвна захар, сърдечносъдови заболявания и още куп опасни здравословни проблеми.

5 лоши навика, които да отстраните за здраве и дълголетие

Тичате по 30-40 минути на ден 

Не е необходимо да излагате тялото си на екстремен стрес като се претоварвате с тренировките. Учени от Калифорнийския Университет констатират, че са достатъчни само по 30-40 минути тичане 5 дни в седмицата, за да се увеличи шансът за по-дълъг живот без опасни дегенеративни заболявания.

Предпочитате да вървите вместо да се возите 

Хората, които се движат повече в ежедневието си имат по-добри шансове да доживеят до дълбока старост. Енергичната разходка само по 30 минути на ден допринася за цялостното подобряване на здравословното състояние. Ако имате време и за повече часове, прекарани във вървене, още по-добре.

Коментирай