Здраве и красота

Полезни неща, които никога да не слагате на лицето си

Кожата в тази област е много деликатна

02.11.2018г. / 16 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Може и да търсите алтернативни и природни начини да подхраните кожата на лицето си, да се предпазите от бръчки или да облекчите акнето, но не всичко, що е натурално, е подходящо за тази деликатна зона.

Кои неща, смятани за полезни, не е добре да ползвате в ежедневната си рутина в грижа за кожата на лицето?

Кокосово масло 

Ако имате мазна кожа, кокосовото масло не е подходящо за вас. То е основна съставна част в много домашни маски за лице и е широко промотирано като невероятно полезно, изпълнено с антиоксиданти и мастни киселини, хидратиращи в дълбочина.

Натурални продукти, които никога да не слагате върху лицето си

Употребата на кокосово масло върху мазна кожа обаче може да навреди много повече, отколкото да помогне. Прекалено мазната му структура запушва порите и образува нещо като тапа, предизвикваща поява на още повече черни точки, още повече гнойни пробиви и увеличено количество себум.

Лимон и сок от лимон

Още една много използвана съставка в домашните маски за лице – лимонът, е всъщност сред непрепоръчителните в грижата за кожата. Той е полезен за консумация, но не и за прилагане външно, още по-малко върху нежната кожа на лицето. Неговите киселини могат да предизвикат изгаряне, наречено фитофотодерматит – вид химическо изгаряне.

Сапун 

Почистването на кожата на лицето е много по-деликатен процес, отколкото повечето хора предполагат. Много е трудно да се открият точните продукти, подходящи за вашия тип кожа, с които да поддържате правилния баланс.

6 плодови маски за кадифена и млада кожа на лицето

Употребата на сапун е сред забранените процедури в грижата за кожата, тъй като той премахва излишния себум, но заедно с него отстранява и необходимите за баланса на кожата естествени масла.

Употреба на домашни ексфолианти 

В много рецепти за домашни ексфолиращи маски се съдържат опасни елементи като захар, сол, сода за хляб, лимонов сок, майонеза, обелки от манго, счукани ядки. Всички те могат да нанесат микроувреждания на кожата, химически изгаряния и повърхностни разкъсвания, криещи риск от по-големи кожни проблеми впоследствие.

Слънцезащитни кремове с изтекъл срок 

Употребата на каквито и да е козметични продукти с изтекъл срок не е препоръчителна, но слънцезащитните кремове и лосиони са особено опасни, защото пропускат вредните UV-лъчи. Това ви поставя във висок риск от изгаряния, кожни раздразнения, рак на кожата.

Коментирай