Здраве и красота

Какво се случва с тялото, когато спрете цигарите

Само 20 минути след последната цигара вече сте с нормализирано кръвно налягане

09.10.2018г. / 12 44ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато спрете цигарите ще започнете да забелязвате с времето различни промени в здравословното ви състояние, и то за добро. Сетивата ви ще възвърнат своята острота, дишането ще стане по-леко, ще имате повече енергия, кожата ви ще се избистри, лошият дъх ще изчезне. И още много любопитни промени. Вижте какво точно се случва с тялото ви, след като спрете окончателно тютюнопушенето.

20 минути

Когато пушите, никотинът влиза във вашата кръвоносна система и увеличава кръвното налягане и сърдечния ритъм. 20 минути след като сте изпушили последната си цигара, кръвното налягане и сърдечният ритъм се нормализират.

8 часа

Въглеродният оксид е един от хилядите опасни химикали, които влизат в тялото, когато пушите. 8 часа по-късно въглеродният оксид започва да излиза от тялото и нивата на кислород се завръщат към нормалните.

24 часа

Един ден по-късно белият дроб започва да се изчиства от слуз и остатъци от пушенето.

>> Рисковете за здравето от пушенето на наргиле <<

48 часа

Никотинът, най-силно пристрастяващата и токсична субстанция в тютюна, е напълно елиминирана от вашето тяло. Сетивата ви като обоняние и вкус започват да се завръщат.

72 часа

Досега трябва да сте забелязали, че е станало доста по-лесно да дишате. Вашите бронхиални тръби се прочистват и енергийните ви нива започват да се повишават.

1 седмица

Минали сте през най-страшното! Може да забележите, че кашляте повече от обикновено, но не се притеснявайте, това е така, защото белите дробове се опитват да изхвърлят всички замърсявания от вашите дни като пушач. Дайте им време да го направят.

1 месец

Вашите дробове продължават да се чистят и вие ще кашляте все по-рядко. Може би вече сте забелязали, че симптомите, придружаващи спирането на цигарите като раздразнителност, безсъние, лека депресия, главоболие, вече отшумяват.

>> Отблъскващи черти у жените според мъжете <<

3 месеца

Циркулацията продължава да се подобрява и вашата имунна система постепенно се възстановява. Това означава, че тялото ви е по-подготвено да посрещне опасността от инфекции и да се бори с тях.

9 месеца

Ресните в белия дроб, които са структури, наподобяващи косъм, вече са възстановени. Те помагат да се изхвърлят вредните остатъци от белите дробове и да се борят с инфекциите.

1 година

Поздравления! Вие сте постигнали много. Рискът ви от сърдечно заболяване е паднал наполовина в сравнение с миналото ви на пушач.

5 години

След такава голяма пауза, артериите и кръвоносните съдове вече са започнали да се разширяват. Това означава, че вероятността от поява на съсиреци, които да доведат до опасност от сърдечен удар, е сериозно намалена.

10 години

Опасността да се разболеете от рак на белите дробове или да развиете рак на пикочния мехур е наполовина от риска на пушачите. Рискът от развитие на рак на бъбреците, гърлото или панкреаса също е сериозно редуциран.

15 години

Опасността от развитие на коронарна болест на сърцето е наполовина спрямо тази на пушачите.

Коментирай
5 rate up comment 0 rate down comment
Брадвата ( преди 5 години )
А може ли за ракията и секса да пуснете? Какво става, като спреме ракията и секса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Павел ( преди 5 години )
Може ли и за кафето да пуснете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота