Здраве и красота

Знаци, че коремчето ви се дължи на повишени нива на кортизола

Изпитвате постоянен глад

07.11.2018г. / 06 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едни от най-трудните за елиминиране мазнини са тези в областта на корема и обикновено се дължат на дисбаланс в хормоните. В тялото ни има три основни вида мазнини. Първият вид е висцералната мазнина, която е разположена около органите в корема. Тя бива наричана още и интраабдоминална мастна тъкан, тъй като се намира вътре в перитонеалната кухина. Излишната висцерална мазнина е видима като типичното бирено коремче.

Вторият вид мазнини е подкожна мазнина, разположена точно под кожата, над мускула, която може да захванете с помощта на два пръста. Съществува и трети вид мазнини, известни като триглицериди, които непрекъснато циркулират в кръвния поток. Триглицеридите се използват постоянно от организма за редица метаболитни функции.

Видимите видове мазнини, като висцерални и подкожни, са мастните хранилища на тялото ви.

Една от функциите на човешкото тяло е да съхранява мазнините когато има излишък от калории, така че в ситуации на глад, то да може да бъде захранвано. От друга страна това означава, че ако ежедневно приеманите калории са повече от изразходваните, те ще бъдат съхранявани като излишни мазнини.

Ползите от витамин D за женското здраве

От мастната тъкан която е в близост до вътрешните органи няма полза, освен ако не е в малки количества, за да предпазва органите, като висцералната мазнина. Козметично излишните мазнини избутват предната стена на корема.

Освен закръгления вид, който дава на човек, мастната тъкан е известна с това, че е свързана с хронични заболявания на сърдечносъдовата система и също така има тясна връзка с метаболитния синдром, диабет тип 2, астма и болестта на Алцхаймер.

Каква е връзката между хормона на стреса кортизол и коремните мазнини?

Кортизолът се синтезира от надбъбречните жлези на организма, които се намират точно над бъбреците ви, като предпазна мярка срещу извънредни ситуации. Този хормон се освобождава в тялото в отговор на стрес и ниски нива на кръвната захар, с цел да потисне възпалението и да повиши нивата на кръвната захар.

Високите нива на кръвната захар, причинени от постоянно натрупване на кортизол, са причина за излишното съхраняване на мазнини в областта на талията. Също така, когато кортизолът е в излишък се наблюдава глюконеогенеза, което означава, че тялото разгражда протеиновите си резерви в глюкоза (въглехидрати), които се използват като гориво или за съхранение.

Той също така мобилизира мазнината от съхранението си другаде в тялото и я премества в резервата за мазнини в корема.

3 супи, с които да стопите корема

Как да разберете дали вашето коремче се дължи на по-високи нива на стрес?

През целия ден изпитвате глад

Вероятно сте забелязали, че стресът води до повишаване на апетита. Колко пъти на ден се храните? Ако след основните хранения имате нужда от още нещо малко за хапване или имате постоянен апетит за захарни и мазни храни, вероятно страдате от дисбаланс на кортизол.

Чувствате се претоварени

Ежедневието на всеки от нас е динамично. Но ако вие по-често се чувствате претоварени със задължения, ако те ви изнервят, карат ви да се чувствате постоянно изморени, това също подсказва за дисбаланс.

Свързани статии

Глад за вредни храни след спорт

Ако след тренировка се чувствате толкова гладни, че може да изядете поне 1-2 бургера или порция паста, както и други храни с високо съдържание на калории, вместо парче месо, риба, салата има две основни причини за този апетит. Или нивата ви на кортизол не са в баланс или тренировката, която провеждате включва твърде тежки или интензивни за вас упражнения, които повишават секрецията на хормона.

Как да намалите съхранението на мазнини в областта на корема?

Контролирайте броя на приетите калории, спрямо тези, които изразходвате. Следвайте диета, която е с ниско съдържание на въглехидрати, но е с богато съдържание на протеини и фибри. Спортувайте поне 3 пъти седмично по 40-60 минути. Правете тренировки с редуващи се интервали от високи и ниски интензитети на упражняване. Не на последно място, намалете нивата на стреса.

Коментирай