Здраве и красота

5 причини етеричното масло от шафранка да е полезно за кожата

Как помага в подмладяването и регенерацията на клетките?

22.11.2018г. / 06 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Шафранката е тревисто едногодишно растение, което не бива да се бърка с шафрана заради името. Те нямат общо помежду си. Шафранката е подобна на магарешкия трън. Цветовете ѝ са кръгли и топчести, а стъблото е снабдено с бодили.

Цветовете на шафранката понякога се използват като евтин заместител на шафрана, но вкусовите им качества са далеч по-бедни.

Страхотните ползи от ягодите за кожата и косата

Шафранковото масло е заместител на слънчогледовото. Може да се използва и за готвене заради сходния им състав. Изключително богато е обаче на мастни киселини, по-специално олеинова и линолова.

Олеиновата киселина влияе много добре на сухата кожа. Линоловата киселина има свойството да тушира възпаленията и да помага в регенерацията на клетките.

Шафранковото масло се получава чрез студено пресоване на семената на растението. Прилагането му върху кожата на лицето има много ползи. Ето 5 от тях:

Бори се с акнето

Шафранковото масло, богато на линолова киселина, която представлява около 70% от състава му, оказва невероятно положително влияние върху възпалената акнетична кожа. Тя се нуждае точно от него, за да се справи със свръхсекрецията на себум и запушването на порите.

При тежкото акне се наблюдават повишени нива на кератин, който кара мъртвите клетки да се слепват и да образуват твърда маса. Тя запушва порите и предизвиква гнойни пробиви. Запушените с нечистотии и отпадни вещества пори са главната причина за акнето и неговото влошаване.

5 ползи от доматите за кожата

Изсветлява тена

Изложена на слънчева светлина, кожата има свойството естествено да повишава нивата на меланин в състава си. Така се появява тенът. Понякога обаче той е нежелан или е неравномерен. Ако искате да върнете белотата на кожата или да изравните тена, използвайте масло от шафранка. То помага за подобряване на способността на кожата да противодейства на оксидативния стрес в клетките.

Свързани статии

Бори се с бръчките и сухата кожа

Третирането на кожата с масло от шафранка ѝ помага да стане отново гъвкава и млада. Шафранковото масло е много богато на мастни киселини, мазнини, въглехидрати, протеини, витамин С, витамин Е. Всички те в комбинация въздействат благоприятно на кожата, възвръщат нейната мекота и забавят процесите на стареене. Шафранковото масло е и чудесен хидратант.

Ускорява зарастването на раните

Това свойство шафранковото масло отново дължи на линоловата киселина в състава си. То помага за ускоряване на оздравителните процеси в кожата. Консумирането на линолова киселина пък заздравява стените на кръвоносните съдове, тушира възпалението в кожата, подобрява състоянието на сърдечносъдовата, нервната, храносмилателната системи.

Подобрява бариерната функция на кожата

Външният слой на кожата играе роля на бариера, която блокира, прегражда опасните патогени от околната среда, като ги възпрепятства да навлязат в организма. Употребата на масло от шафранка усилва тази защитна функция на кожата отново благодарение на мастните киселини.

Коментирай