Всеки има своите вкусове и предпочитания за съчетаване на храните. Оказва се, има комбинации от продукти, които не само са вкусни, но и много по-полезни за тялото. Вижте 7 от тях.

За намаляване риска от рак – Ябълки и малини

Според изследване публикувано в Journal of Nutrition, антиоксидантната елагична киселина (съдържаща се в малините, наровете, орехите и боровинките) подобрява способността на кверцетина (антиоксидант в ябълките, гроздето, лука и елдата), да унищожава раковите клетки. Изследователите са открили, че тези биохимикали често работят по-добре по двойки или групи.

За здраво сърце – Юфка soba и броколи

Високите нива на холестерола крият риск от сърдечни заболявания. Антиоксидантите са тези, които могат да ни помогнат да намалим този риск. Рутин е антиоксидант, който се съдържа в елдата, а японската юфка soba е направена от елда.

Заедно с важния витамин С, който се съдържа в броколи, домати, цитрусови плодове, работят синергично, за да възпрепятстват окисляването на холестерола и натрупването му като плаки в кръвоносните съдове.

Суперплодове за суперкожа

За повече енергия през целия ден – Нахут и лук

Серните съединения в лука, чесъна и праза, могат да ви помогнат да абсорбирате повече желязо и цинк от зърнените и бобови растения, включително и от нахут. Желязото е микроелемент, който участва в транспортирането на кислорода в организма, а дефицитът му се свързва с умора.

За намаляване на възпалението – Тофу и люти чушки „Халапеньо“

Генистеинът, който е полифенол намиращ се в соята и капсаицинът (антиоксидант, който придава пикантния вкус на чушките) спомагат за намаляване на възпаленията в тялото. Хроничното възпаление в организма е известно като рисков фактор за сърдечни заболявания и рак. Капсаицинът също така помага за понижаване на кръвното налягане и подобряване на метаболизма.

Апетитът издава кои витамини и минерали ни липсват

За да си осигурите повече антиоксиданти – Зелен чай и лимонов сок

Катехините са мощни антиоксиданти, които се съдържат в зеления чай. Според редица проучвания, консумация на една чаша на ден зелен чай, значително намалява риска от рак и сърдечни проблеми. Добавянето на малко пресен лимонов сок, допълнително увеличава действието на напитката върху здравето.

Още по темата

За да намалите неразположенията свързани с предменструалния синдром – Сьомга и сусамени семена

Ако не обичате сьомга, може да я замените с по-мазна риба като скумрия, но не забравяйте към рибното си меню да добавите сусамово семе. Двете храни ще ви осигурят витамин D и калций, което може да помогне да намалите неразположенията на предменструалния синдром с 30-40%.
Калций може да си набавите и чрез консумацията на бадеми, млечни продукти и листни зеленчуци.

За повече енергия след тренировка – Кисело мляко и банани

По време на физическа активност се „изгаря“ глюкоза. След спорт са възможни спадове на кръвната захар, ето защо се нуждаете от нещо, което да предотврати хипогликемичната атака. Комбинирайте банан и кисело мляко, за да възстановите нивата на кръвната захар, да се заситите и да имате повече енергия.