Здраве и красота

5 начина да свиете порите на кожата

Как да накарате лицето отново да сияе

28.01.2019г. / 07 31ч.
Илияна Николова
5 начина да свиете порите на кожата

Разширените пори на кожата са дразнещ проблем, с който много хора се сблъскват. Големината на порите до голяма степен е генетично обусловена. Тя зависи от това каква кожа имате по наследство. Но много фактори впоследствие могат да влошат състоянието на порите – секреция на себум, акне, загуба на колаген, стареене, влияние на UV-лъчи.

Каквато и да е причината да се появят разширени пори, има някои ефективни начини за противодействие на това неприятно състояние на кожата.

6 съвета за по-млада и здрава кожа

Не пропускайте да ексфолирате

Натрупването на мъртви клетки по повърхностния слой кожа може да накара порите да се разширят. За да ускорите премахването на мъртвите клетки, ексфолирайте два пъти седмично.

Ако кожата ви е по-мазна и склонна към акне, използвайте ексфолианти, съдържащи бета-хидрокси киселини, салицилова киселина. Те помагат за разтваряне на себума, елиминиране на мъртвите клетки и свиване на порите.

Използвайте маски за лице, отпушващи порите

Освен ексфолирането маските за лице също допринасят за отпушването на порите и щателното почистване на кожата от натрупаната мръсотия и мъртви клетки. Те контролират секрецията на себум и потискат условията за развитие на бактерии, причинители на акне.

Използвайте продукти с ретинол

Ретинолът е прекрасна съставка по много причини. Той стимулира деленето на клетките, намалява акнето, подмладява кожата, спомага за излющването на горния слой мъртви клетки, изсветлява и изравнява тена, свива порите.

С течение на времето колагенът в кожата намалява. Този естествен протеин започва и да се разпада с напредване на възрастта. Ретинолът забавя този процес и помага на кожата да остане млада за по-дълго.

Правете парна баня на кожата

Третирането на кожата с пара в комбинация с етерични масла или билки (розмарин, босилек, лавандула, листа от рози) прави чудеса с порите. Достатъчно е да го правите по 5 минути всяка вечер за добри резултати. Парната баня ще почисти порите, ще ускори процеса на регенерация и излющване на мъртвите клетки и ще подмлади кожата.

Какво трябва да знаете за ретинола

Носете слънцезащитен крем

Излагането на кожата на вредното влияние на UV-лъчите я състарява, уврежда клетките в нея, предизвиква злокачествени изменения при деленето им, увеличаващи риска от рак, и разширява порите. Носенето на крем със защитен фактор целогодишно помага за намаляването на този проблем.

Коментирай