Здраве и красота

Признаци на дефицит на колаген

Дегенерация и болки в ставите

06.03.2019г. / 10 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Колагенът е основен структурен протеин на организма, състоящ се от аминокиселините аргинин, глицин, хидроксипролин и пролин. Колагенът се произвежда от фибробласти, биологични клетки (тип клетки от съединителна тъкан). Освен в съединителна тъкан (например кожата), колагенът също присъства във влакнести тъкани на връзки, мускулите, сухожилията.

Тъканите, съставляващи кръвоносните съдове, пикочния мехур, храносмилателния тракт, сърцето, бъбреците и жлъчния мехур, съдържат колаген. Косата и ноктите са предимно изградени от протеина.

Познати са 5 вида колаген:

Тип I: кости, органи, кожа, сухожилие, съдове (тип I съставлява над 90% от общия колаген на тялото).

Тип II: хрущял (гъвкава тъкан, открита в ларинкса и части на дихателните пътища, ставите и ухото).

Тип III: мрежест (образува нова съединителна тъкан)

Тип IV: съдържащ се в тъканите, обгръщащи някои органи, мускули и мастна тъкан

Тип V: спомага за изграждане на космени фоликули и плацента, кости, важен е за черния дроб и белите дробове

Колаген можем да си набавим чрез прием на хранителни добавки (след консултация с лекар), но и чрез храненето, козметиката. Когато в тялото ни се наблюдава дефицит на протеина, то винаги ни подсказва. Вижте някои от основните признаци.

Загуба на плътност на кожата

Младата кожа се отличава с обем, гладкост. За съжаление, с напредването на възрастта, кожата постепенно започва да губи своята плътност, защото се изчерпва и колагена от нея. Възможно е зоната под очите да стане по-хлътнала, както и зоната под скулите също.

Дегенерация и болки в ставите

Ако се оплаквате от болки в ставите при ходене или физическо натоварване, това може да е признак на дефицит на колаген. Когато тялото губи колаген, връзките и сухожилията започват да се движат с по-малко лекота, което води до подуване на ставите, скованост и дискомфорт.

Храни, които изграждат колаген

Отпускане на кожата и бръчки

Колагенът придава на кожата твърдост, еластичност, а липсата му може да причини увисване на кожата, особено около челюстта, бузите, дупето и коремчето. Бръчките също ще се покажат по-рано, ако тялото ни страда от дефицит на този важен за красотата и здравето на кожата елемент. Ето защо е важно да си набавяме редовно колаген чрез хранене или хранителни добавки.

5 начина да свиете порите на кожата

Лошо състояние на косата и косопад

Други индикатори за дефицит на колаген са косата с лошо състояние и бързата и интензивна загуба на коса. Когато колагенът не е достатъчен, косъмът не е подхранен достатъчно, не е заздравен. Обикновено лошото състояние на косата е съпроводено с не по-малко влошено състояние на ноктите и кожата (като поява на акне и обриви).

Свързани статии

Проблеми с червата

Колагенът спомага за успокояване на лигавицата на червата. Вредните токсини могат да преминат през храносмилателния тракт и да доведат до появата на синдром на пропускливите черва, киселинен рефлукс, синдром на раздразнените черва, колит и болест на Крон. Когато състоянието на червата е влошено, тогава страда цялото тяло.

Лошо състояние на зъбите

Колагеновият протеин играе решаваща роля в поддържането на здрави венци и зъби. Дефицитът му може да доведе до преждевременно разрушаване на зъбите, влошаване здравето на венците.

 

Коментирай