Здраве и красота

Причини да ви се повръща, различни от бременност

На какво се дължи този дискомфорт

14.03.2019г. / 06 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Позивите за гадене и повръщане са често срещано явление. Появата им може да се дължи на различни причини, за някои от които е необходимо да се консултирате с лекар. Повечето от тях обаче са безобидни и отшумяват след отстраняване на причинителя на позивите за гадене. Много бременни жени изпитват този дискомфорт в началото на бременността. Но на какво още може да се дължи гаденето?

Симптоми на възпалена жлъчка

Стрес

Стресът влияе негативно на абсолютно цялото тяло. Той може да предизвика различни симптоми, на пръв поглед нямащи нищо общо с него. Това се отнася и за гаденето. В допълнение към него от стрес могат да се появят още болки в коремната област, усещане за тежест, световъртеж, главоболие.

Най-доброто решение за справяне с гаденето, причинено от стрес, е елиминирането на стресовия фактор, стига да разберете кой е.

Замърсена храна

Ако сте яли нещо недобре измито, има вероятност то да е в основата на неприятните ви симптоми. Бактерии, вируси, патогени, попаднали в стомаха и червата чрез храната могат да причинят поява на позиви за повръщане, обикновено придружени с болка, диария, спазми. Вирусният гастроентерит например се характеризира точно с такива симптоми и се причинява от недобре измита храна.

Мигрена

Мигрената се характеризира със силни главоболия, които се влошават при силна светлина, звук или стрес. Когато главоболието се влоши, може да се появи гадене. Консумирането на пресен корен от джинджифил, мента или витамин В6 могат да помогнат за туширане на болката и потискане на позивите за повръщане.

Хранителни алергии или преяждане

Човек може да отключи хранителна алергия във всеки момент от живота си. Обърнете внимание при какви обстоятелства се появяват симптомите. Ако е след консумирането на определена храна или група храни, има вероятност да е от тях. Ако пък сте злоупотребили с количеството приета храна, храносмилателният тракт изпитва затруднения в обработката ѝ. Възможно е позивите за по връщане да са вследствие на преяждане.

Болки в гърба, подсказващи за опасни заболявания

Морска болест

Морската болест се проявява не само когато пътувате по вода, но и в превозно средство. Ако движенията по време на път са плавни и люлеещи е много възможно да се появи гадене и замайване. Избягвайте да се храните в такива моменти, защото може да се появи същинско повръщане.

Лекарства

Много медикаменти имат като възможни странични ефекти гадене и повръщане. Ако в момента приемате някакви лекарства, дори такива отпускани без рецепта, прочетете внимателно листовките им. Може причината да се крие в тях.

Коментирай