Здраве и красота

Ноктите ви се разслояват и чупят – какво означава?

Какви са причините за влошеното им здраве

24.03.2019г. / 08 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравето и състоянието на ноктите зависи до голяма степен от начина на живот, храненето и наличието или не на различни хранителни дефицити. За да са здрави, ноктите се нуждаят от витамини, минерали и протеини, които ги изграждат.

Нашите нокти са проекция на вътрешното ни здравословно състояние. Те могат да покажат от какво имаме нужда или с кои дейности прекаляваме в ежедневието си.

Как да възстановите ноктите от гел лака?

Ако ноктите ви са започнали да се разслояват или чупят, ето какво може да означава това.

Възраст

С напредване на възрастта не само кожата и косата се променят. Ноктите също започват да губят здравината си. Ако сте на възраст над 50 години, вероятността чупливостта на ноктите ви да е предизвикана от стареещите процеси в организма не е никак малка.

Почистващи препарати

Ако редовно използвате почистващи препарати в домакинството, те могат да са в основата на уязвимостта на ноктите ви. Дори не толкова агресивните препарати, като тези за миене на съдове например, могат да влошат здравето на ноктите. Носете предпазни ръкавици.

Професионален маникюр

Геллакът и акрилният маникюр са удобни процедури, помагащи на много дами да получат перфектния дълготраен маникюр. Тези лакове обаче са още по-агресивни от обикновените. Премахването им също подлага ноктите на истинско изпитание. Редовните посещения при маникюристката ви може да са причинител на проблемите с ноктите ви. Отделете им време за повече грижи и подхранване и разредете посещенията в салона за красота.

Прекалявате с антибактериалния гел

Когато нямате достъп до вода и сапун, за да измиете ръцете си, мокрите кърпички и антибактериалният гел са вашите най-добри приятели. Злоупотребата с тях обаче вреди на естествената флора в кожата на ръцете. Това създава условия за влошаване на ноктите и може да причини слабост и чупливост, а и гъбични инфекции.

Работата вреди на ноктите ви

Ако работата ви е свързана с контакт с препарати, масла, бои, те увреждат ноктите и ги правят уязвими първо към разслояване, а по-нататък към счупвания и инфекции.

Свързани статии

Антибиотици

Приемът на антибиотици влияе върху микрофлората не само в червата, но и в кожата. Една от възможните нежелани реакции е слабост и чупливост на ноктите.

5 домашни грижи за красиви и здрави нокти

Дисфункция на щитовидната жлеза

Понижената и повишената функция на щитовидната жлеза могат да повлияят негативно върху здравето на ноктите, кожата и косата. Антителата, произведени от имунната система срещу щитовидната жлеза, причиняват прекомерни нива на стрес в организма. Стресовите хормони се свързват с чупливост на ноктите, сухота в кожата, промени в теглото. Най-често се случва при хипофункция на щитовидната жлеза.

Използвате прекалено груба пила

Употребата на неподходящи инструменти за вашите нокти може да е в основата на влошеното им състояние.

Дефицит на желязо

Недостигът на желязо предизвиква леки или тежки форми на анемия, при които страда цялото тяло, а наред с него и състоянието на ноктите.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време